Свијет

Страни лидери испраћају Уга Чавеза на последњи пут

CHAVEZ FUNERAL
У Каракасу се одвија државна церемонија испраћаја на последњи пут председника Уга Чавеза. Власти Венецуеле су одложиле датум сахране на седам дана како би сви држављани Венецуеле могли да се опросте са лидером, а за стране државнике је организована посебна церемонија.

Више од 30 руводилаца страних држава и влада је допутовало у главни град Венецуеле. Укупно су допутовале 54 стране делегације. Русију ће на комеморативном скупу представљати министар спољних послова Сергеј Лавров, председница Савета Федерације Валентина Матвијенко и руководилац државне компаније Росњефт Игор Сечин.

У Венецуелу су допутовали руководиоци скоро свих латиноамеричких држава: председница Аргентине Кристина Фернандес де Киршнер, председник Боливије Ево Моралес, председник Уругваја Хозе Мухика и председник Државног савета и Савета министара Кубе Раул Кастро. На опроштајној церемонији присуствују председници Бразила, Чилеа, Еквадора, Перуа, Хондураса, Колумбије, Салвадора, Хаитија, Мексика, Доминиканске Републике. У Каракас су допутовали председник Белорусије Александар Лукашенко и председник Ирана Махмуд Ахмадинеџад. Шпанију представља наследник трона принц Фелипе. Вашингтон шаље двојицу конгресмена и свог привременог представника у Венецуели.

Поводом смрти председника Венецуеле проглашени су дани жалости у 16 земаља света. Власти Венецуеле су донеле одлуку да балсамују тело преминулог Уга Чавеза и да га сахране у Војно-историјском музеју, који је претворен у маузолеј.

Уго Чавез је после дуге болести преминуо 5. марта.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *