Свијет

Руска ратна морнарица планира стално присуство у Средоземљу

028539

Руска ратна морнарица од 2015. биће стално присутна у Средоземљу. Још није одлучено које би луке ти бродови могли да користе за попуну резерви и одмор посаде, а помињу се и црногорске луке.

Русија намјерава да 2015. године њена Ратна морнарица, са шест до десет бродова, буде стално у Средоземном мору, јављају данас РИА Новости.

Војна оперативна флота у којој би били борбени бродови и бродови за снабдијевање, биће под командом руске Црноморске флоте, или главног штаба руске морнарице, рекао је за РИА Новости портпарол морнарице.

Још није одлучено које би луке ти бродови могли да користе за попуну резерви и одмор посаде, али би, поред сиријске луке Тартус, у обзир могле да дођу и луке на Кипру, у Грчкој или Црној Гори, преноси РИА.

Командни брод оперативне групе могао би да буде један од носача хеликоптера, брод типа Мистрал, које је Русија купила од Француске, али ће коначна одлука о томе бити донијета када буде завршена комплетна инфраструктура за операцију. Неименовани представник руског Генералштаба саопштио је раније ове седмице да ће руска морнарица послије више од двије деценије поново бити стално у Средоземљу, да би извршавала задатке на ратним поприштима у области Медитерана.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *