Вијести, Свијет

OПЦВ одобрио план о уништењу сириjског хемиjског оружjа

_70458647_019613586

ХAГ – Oрганизациjа за забрану хемиjског оружjа (OПЦВ), данас jе у Хагу, неколико сати пре истека рока, одобрила коначан план уништења сириjског хемиjског оружjа до средине 2014. године.

„План jе усвоjен“, рекао jе након састанка представник OПЦВ Kристиjан Kартиjе за AфП.

Данашњи дан био jе краjњи рок да OПЦВ одобри план за уништавање опасних хемикалиjа из Сириjе.

Данашњи разговори били су два пута прекидани пре него што jе постигнут договор, па су тако на краjу делегати донели коначан план.

Планом OПЦВ обухваћени су детаљи о начину уништења 1.300 тона сарина, отровног гаса и других опасних нервних агенаса као и транспорт до земље у коjоj ће бити уништено хемиjско оружjе.

Сириjа се у септембру сагласила са уништавањем свог целокупног арсенала хемиjског оружjа, а главни посредници у склапању договора били су Русиjа и СAД.

Председник Сириjе Башар ел Aсад прихватио jе план пошто су СAД запретила употребом силе као одговор на напад сарином у коме jе на стотине људи погинуло у Дамаску 21. августа.

Tим стручњака OПЦВ налази се у Сириjи од октобра и проверава приjављене обjекте са хемиjским оружjем.

Постоjи консензус да jе хемиjско оружjе наjбоље уништити изван Сириjе, у коjоj бесни грађански рат и у коме jе живот изгубило више од 120.000 људи.

Према плану OПЦВ, сириjско хемиjско оружjе биће послато на 12 локациjа до 13. децембра, после чега ће бити пребачено у луку Латакиjа, одакле би требало, до 5. фебруара, да буде транспортовано бродовима до земље у коjоj ће бити уништено.

Норвешка и Данска су понудиле да њиховим бродовима буде одвезено хемиjско оружjе из Сириjе.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *