Свијет

Нијемци: Хрватска сљедећи пацијент ЕУ

015317

Њемачки лист Зидојче цајтунг оцјењује да је Хрватска наредна земља која би Европској унији могла да зада главобољу.

Бугарска и Румунија су 2007. преурањено примљене у ЕУ, иако за то нису биле политички и економски зреле. То нису ни данас, упркос милијардама евра помоћи, наводи у коментару Зидојче цајтунг, уз страховање, да би исто могло да се догоди и са Хрватском. „Није ли било нешто слично са Грчком која је, такође, била преоптерећена у крутом надметању ЕУ и зато је у више наврата морала да добије алиментацију“, пита се лист.

– Не гледа ли управо цијели свијет на Кипар, острво које је због дискретне гостољубивости својих банкара и нотара, прије свега, омиљен код богатих Руса и Украјинаца – наводи лист и подсећа, да је банкрот Кипра морао бити спријечен финансијском инјекцијом од 10 милијарди евра.

Иако је Европска комисија отворила пут Хрватској за улазак у Унију, њемачки лист констатује да је Хрватска, слично као и Грчка, још увијек земља у којој је привилегована одређена клијентела, земља која има подијељену управу, пренадувани државни сектор, правосуђе које једва функционише и након бројних спроведених реформи, раширену корупцију и заосталу економију која скоро није припремљена на изазове ЕУ.

Зидојче цајтунг тврди, да су исто такве информације детаљно наведене у извјештајима ММФ, Свјетске банке, Транспаренси интернешнела или УН. „Чини се да Европска комисија то игнорише“, закључује Зидојче у коментару.

Коментариши чланак

Коментара