Вијести, Свијет

Кери: У Сјеверној Кореји критично

026865

Амерички државни секретар Џон Кери састао се у Пекингу са предсједником Кине Си Ђинпингом, коме је рекао да је ситуација у Сјеверној Кореји критична.

„Садашњи тренутак је сигурно критичан. Суочавамо се са тешким изазовима, међу којима су проблеми на Корејском полуострву, Иран и његово нуклеарно наоружавање, Блиски исток и потреба да се у цијелом свијету поново покрене економија“, рекао је Кери.

Послије састанка са Керијем, Ђинпинг у изјавама новинарима није помињао Сјеверну Кореју и углавном је говорио о „стратешкој природи“ односа Пекинга и Вашингтона. Кери је допутовао у Пекинг, како би апеловао на кинеске власти да утичу на Сјеверну Кореју да одустане од пријетњи ракетним нападима. САД и Кина сагласили су се Корејско полуострво мора да буде денуклеаризовано. Кинески државни савјетник Јанг Ђиећи је рекао да је његова земља посвећена раду на денуклеаризацији Корејског полуострва. Према његовим ријечима, Кина ће радити са САД, Јапаном, Јужном Корејом и другима и имати конструктивну улогу у међународним разговорима о Сјеверној Кореји.

Министар спољних послова Кине Ванг Ји је, након разговора с Керијем, позвао на мир, дијалог и денуклеаризацију Корејског полуострва.

Коментариши чланак

Коментара