Свијет

Изборни хаос у Кенији

Kenija-foto-REUTERS
Три дана након председничких избора пребројано мање од половине гласова
Најроби – Водећи ривали на председничким изборима у Кенији оштро су критиковали Државну изборну комисију због контроверзно спорог пребројавања гласова које подстиче сумњу и напетост у источноафричкој држави, јавиле су агенције. Три дана након избора од 4. марта пребројано је тек око 40 одсто гласова.

Раила Одинга (68), досадашњи премијер Кеније и тренутно другопласирани на председничким изборима, захтевао је од комисије да прекине са текућим бројањем гласова због сумњивих техничких проблема и процес отпочне изнова.

Ухуру Кенијата (51), досадашњи заменик премијера Кеније, који за сада води на изборима за новог шефа државе, оптужио је стране амбасадоре, а посебно високог комесара Велике Британије Кристијана Тарнера за „сумњиво петљање” око Изборне комисије.

Председник Државне изборне комисије Исак Хасан признао је пропусте у техничкој организацији избора и потоњег пребројавања гласова. Наиме, на дан избора већина читача отисака прстију бирача широм Кеније нису радили, па су комисије морале брже-боље да набављају невидљиво мастило. После избора, покварили су се електронски преносници прелиминираних резултата, да би на крају дошло до „пада” на мрежи мобилне телефоније чије су услуге користили председници изборних комисија широм Кеније.

У насталој збрци око пријављивања прелиминарних резултата, Државна комисија је у први мах објавила да је регистровано најмање 300.000 неважећих изборних листића, без прецизирања о каквим је све неправилностима на њима реч. Комисија је након извесног времена најавила да ће пребројати и гласове са тих листића. Исак Хасан јуче је истакао да је само 40.000 бирачких листића неважеће!

Високи комесар Велике Британије одбацио је оптужбе Ухуруа Кенијате као „лажне и неутемељене”. Председник Државне комисије Хасан најавио је да ће резултати председничких избора бити саопштени данас, а најкасније у понедељак 11. марта, што је иначе и крајњи законски рок за њихово објављивање.

У међувремену, Алојз Петерле, председник делегације посматрача ЕУ на изборима у Кенији, похвалио је процес изјашњавања и атмосферу у којој су избори прошли. Посматрачи Афричке уније истовремено су истакли забринутост због неуобичајено високог броја регистрованих неважећих бирачких листића.

Одлазећи председник Мваи Кибаки и оба ривала, Одинга и Кенијата, апеловали су на Кенијце да стрпљиво сачекају исход ових избора. Након избора 2007. године у Кенији је дошло до крвавог политичког насиља у коме је погинуло 1.200, а расељено преко 660.000 људи.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *