Регион, Свијет

Хрватска наоружавала и борце џихада у Сирији

028633
Осим сиријских побуњеника дио противоклопног наоружања за које се оправдано сумња да су залихе из хрватских војних складишта користе и припадници џихадског покрета Ахрар ал Шам.
То потврђују и свјеже објављене снимке на којима припадници овог покрета користе РБГ 6 и бацач М79. Ријеч је о наоружању за које се тврдило да је завршило у рукама побуњеника које подржавају западне европске земље, укључујући и Хрватску, те САД у оквиру групе Пријатељи Сирије.

Снимке показују и да не постоји контрола над расподјелом наоружања кад оно илегалним каналима дође у Сирију. То потврђују и ријечи Алија Анкира, портпарола групе Ахтрар ал Шам, који је изјавио да они дијеле оружје са „Слободном сиријском војском“ те да се боре заједно. Група Ахтрар ал Шам основана је 2011. и акције изводи на сјеверу Сирије око градова Идип, Алеппо и Хама.

Западне земље страхују да би у Сирији могли ојачати џихадски покрети те преузети власт, чиме би утицај над Сиријом преузео Иран.

Формални купац

У недавном тексту о трансферу хрватског наоружања сиријским побуњеницима Њујорк Тајмс је навео да је један високи хрватски функционер прошлог љета америчким званичницима у Вашингтону рекао да Хрватска има много оружја на располагању које се, ако су заинтересовани, може пребацити сиријским побуњеницима.

Према доступним информацијама, неименована особа из чланка је хрватски амбасадор у САД-у Јошко Паро.

Према изворима Јутарњег, управо је он с америчким званичницима договарао продају оружја Саудијској Арабији која га је дотурала сиријским побуњеницима.

Као што је познато, амерички званичници ангажовали су неколико савезника да би омогућили допрему наоружања у Сирију. Оружје је, дакле, платила Саудијска Арабија, а потом је оно крајем прошле и почетком ове године јорданским цивилним транспортним авионима из Загреба пребачено у Јордан и даље у Сирију.

Засад није познато ко је формални купац оружја. Хрватска оружје није продала Сирији, већ трећој земљи и тиме је избјегла кршење санкција на продају оружја у Сирију које је прогласио ЕУ , а Хрватска се обавезала проводити ту одлуку.

Јосиповићев савјетник

Јошко Паро је за амбасадора у САД-у именован у прољеће 2012., само неколико мјесеци прије договора о трансферу наоружања у Сирију. Прије тога био је савјетник за спољну политику предсједника Хрватске Иве Јосиповића.

Хрватска Влада више је пута истицала да не продаје наоружање сиријским побуњеницима, али никад није оповргла написе да је са загребачког аеродрома оружје пребачено у Јордан. Напротив, само 48 сати након текста у Њујорк Тајмсу, у којем се аутор текста позива на наводе Јутарњег листа, премијер Милановић објављује да због информација у том тексту Хрватска с Голанске висоравни повлачи 96 војника који се ондје налазе у мисији УН-а.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *