Свијет

„Гаспром“ од Украјине тражи седам милијарди долара

002803

Украјинска влада одбацила је рачун од седам милијарди долара, који јој је испоставио руски „Гаспром“ за некоришћени гас наручен прошле године.

Министар енергетике Едуард Ставитски рекао је да нема основа да Украјина плати тај новац, који чини скоро четири одсто бруто друштвеног производа.

„Одговорили смо да не сматрамо да треба да платимо рачун од седам милијарди долара, јер за то нема разлога“, рекао је Ставитски.

Украјина је саопштила да је искористила 27 милијарди метара кубних руског гаса 2012, али је уговором било предвиђено да се плати 52 милијарди метара кубних, преноси Би-Би-Си.

„Гаспром“ је прошлог мјесеца послао рачун Украјини. Кијев је под притиском да се придружи царинској унији са Русијом. Дугогодишњи спор између два сусједа о испоруци енергената чинило се да је ријешен споразумом 2009. године, али се Украјина више пута пожалила на фиксирану претјерану цијену.

Јулија Тимошенко, која је склопила контроверзни споразум док је била премијер, осуђена је на седам година затвора 2011. године због прекорачења овлаштења у том случају.

Русија је у протеклих неколико година у два наврата обустављала испоруке гаса преко Украјине за Европу, због превеликих дуговања бивше совјетске републике и одбијања Кијева да се сагласи са већим цијенама.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *