Регион

Вулин: Нећемо Ахтисаријев план

023549

Оно што је понуђено у Бриселу било је потпуно неприхватљиво и Србија је саопштила да се косовско питање неће рјешавати по Ахтисаријевом плану, изјавио Вулин.

„Било је то писмо о намјерама, то нису пријатне намјере и ништа се лијепо није десило са тим намјерама“, рекао је Александар Вулин, директор Канцеларије за КиМ, у Утиску недеље на питање шта је стајало на „нон-пејпр“ документу који је одбачен у Бриселу.

На питање шта пише на њему, рекао је – ништа. „Пише оно што не можемо да прихватимо. Идеја је да се спроводе косовски закони, а да Срби не одлучују ни о чему… Да ће Срби имати право репрезентативности код предсједника Косова у једном савјетодавном тијелу“, рекао је Вулин и додао да не постоји никакав тајни план.

Он је поновио да Србија не може да иде испод извршних и законодавних овлашћења, испод контроле полиције и правосуђа, као и испод тога да институције српске заједнице не одлучују о просторном планирању. Он је додао да је то такође веома важно питање- ко ће да издаје захтјеве за изградњу кућа, јер би се тиме спријечила могућност да се мијења етничка структура. Он је споменуо да је такав случај у насељу Брђани у Косовској Митровици, гдје је најављено досељавање 170 албанских породица које никад нису живјеле ту. „Ако Београд више не буде издавао дозволе, онда ће настати сукоби, као на примјер што је случај у насељу Брђани, гдје их већ сада имамо“, рекао је Вулин.

Вулин је истакао да је требало да преговори буду потпуно прекинути, а да је премијер Дачић успио то да спријечи „на бази наде да ће нам бити понуђен неки бољи папир“. Он оцјењује да би, да је дошло до прекида, Србија била пред свијетом означена као неко ко саботира преговоре, „систематски и плански урушава идеју дијалога“.

Он каже да се у Бриселу појавио тај папир као приједлог, који Србији није одговарао и да су тада рекли „нећемо рјешавати по Ахтисаријевом плану.“ Он је рекао да је у Бриселу поручено да мора да постоји „посебност, што ће произаћи из нашег уставног закона о суштинској аутономији“.

„Када преговарамо, ми преговарамо на основу резолуције Народне Скупштине Србије и крећемо се у тим оквирима“ рекао је Вулин, додајући да су преговори тешки и да Србија за преговарачким столом није у равноправној позицији.

На питање да ли ће бити потписан споразум о добросусједским односима, он је рекао да је то немогуће, јер споразум не може бити потписан са неким кога не признајете.

Коментариши чланак

Коментара