Вијести, Регион

Временске прилике одгодиле сјетву

001540

Хладно вријеме и велика количина падавина одгодиле су почетак прољећне сјетве у Српској, а вријеме неће бити наклоњено пољопривредницима још до половине овог мјесеца, наводи Дејан Супић из Хидрометеоролошког завода РС.

Оптимални рокови за сјетву већ су почели, а временске прилике не дозвољавају почетак радова на њивама.Да би се почело са сјетвеним радовима, према мишљењу стручњака, температура земљишта на дубини од пет центиметара треба да буде већа од шест степени целзијусових, а земљиште треба да се просуши како би се квалитетно припремило за сјетву. Према прогнозама за идућу седмицу, очекује се облачно вријеме са честим падавинама, у првом дијелу седмице и са снијегом, који је јутрос освануо у већини крајева Српске. Сњежни покривач јутрос је био два центиметра у Бањалуци, а у Дринићу, чак, 15 центиметара.

Температура ће и ове седмице бити од нула степени у јутарњим часовима, до максималне дневне од 15 степени,уз велику количину кише, што одгађа прољећну сјетву.Супић каже да су јутарњи мразеви у првој половни прошле седмице изазвали оштећења цвјетних пупољака на кајсијама, што може довести до сушења цвјетова и гранчица код коштичавог воћа. Како наводи, повећана влажност ваздуха и температура изнад шест степени у другом дијелу седмице могли су да доведу до појаве примарних инфекција чађаве краставости код јабуке.

Коментариши чланак

Коментара