Регион

Возили радиоактивни отпад, а нису имали појма

v281374p0
Загреб – Радници градске чистоће возили су радиоактивни отпад по Загребу, а да то нису знали, пише „Јутарњи лист“. Незванично: Возач камиона и још двојица радника озрачени и послати на преглед.

„И становници Јакушевца који живе уз депонију замало су озрачени радиоактивним материјалом непознатог порекла“, наводи лист и додаје да је један од многих камиона чистоће, који дневно довозе хиљаде тона отпада из свих делова Загреба на Јакушевац, превозио радиоактивну материју за коју возач није ни занао.

Ради се о обичном камиону који је задужен искључиво за одвоз уобичајеног, комуналног отпада из домаћинстава.

Информација о инциденту не би ни доспела у јавност да један од становника Јакушевца то није сазнао од радника на депонији, а потврда је дошла и од државног Завода за радиолошку и нуклеарну безбедност који је на својим електронским страницама озваничио нуклеарни инцидент од 25. фебруара.

„Завод је примио дојаву с депонија Прудинец/Јакушевац о повећаној дози радиоактивности на једном од камиона чистоће. Дежурни службеник утврдио је да је брзина дозе зрачења унутар камиона повећана…технички сервис је, потом, изоловао радиоактивну материју након чега је камион проверен и пуштен у редован рад. Утврђено је да не постоји опасност по здравље радника и околину“, тврди Завод.

Најгоре је што су одговорне службе инцидент покушале да заташкају, тврди извор „Јутарњег листа“ и наводи да је по сазнању о инциденту назвао Завод и упитао хоће ли о томе обавестити јавност јер су, ипак, угрожени становници Јакусевца и радници чистоће, али му је речено да „за то нема потребе“.

Да није реч о мањем инциденту говори информација да су озрачена тројица радника који су најдуже били изложени радијацији коју је узроковала материја, претпоставља саговорник дневника, покупљена из дворишта загребачке болнице „Ребро“.

У Заводу, као ни у градској чистоћи нико није желео да каже одакле потиче радиоактивни материјал, нити да ли су и у којој мери озрачени радници.

Радиоактиван отпад, који првенствено настаје у болницама и зубарским ординацијама, односно тамо где се користе рендгенски уређаји, још се депонује у институту „Руђер Бошковић“.

Забрињавајуће је то што нико од надлежних заправо и не зна колико се нуклеарног отпада у Хрватској произведе, а још мање је познато придржавају ли се сви правила о складиштењу, преноси Јутарњи лист.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *