Регион

Влада РС забринута због пописа становништва

026173

Влада РС изразила је забринутост због активности које иду у правцу опструкције спровођења Закона о попису становништва БиХ, јер се отварају нека питања која могу угрозити попис који је ионако помјерен за октобар.

Ово је након данашње сједнице Владе рекао Петар Ђокић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС, наглашавајући да ће се Влада и у наредном периоду бавити питањима у вези с пописом становништва и реаговати на негативне утицаје.

„Влада РС сматра да попис неизоставно треба да буде спроведен у овој години у складу с раније планираним активностима и динамиком“, нагласио је Ђокић додајући да се мора концентрисати нова политичка воља свих у БиХ да попис не би постао политичко питање у вези с којим ће настати нови спорови.

Као отворена питања због којих је попис одгођен с априла на октобар су, између осталих, изјашњавање о држављанству и недефинисана картографија, посебно у граничном појасу између РС и ФБиХ.

Наиме, у понуђеном моделу пописног обрасца нема могућности да се грађани опредијеле да су држављани ентитета већ БиХ и друге државе.

„Отворено питање односи се и на картографију, тачније формирање пописних статистичких кругова. Такође, Агенција за статистику БиХ упорно жели да успостави регистар просторних јединица, а може да успостави регистар само за потребе пописа, јер је територијална организација у надлежности ентитета“, рекла је Радмила Чичковић, директор Завода за статистику РС.

Тихомир Глигорић, директор Републилчке управе за геодетске и имовинско-правне послове РС, каже да је споран и приједлог Агенције за статистику о стварању линије разграничења, што представља кршење Устава РС и Дејтонског мировног споразума.

„То би значило да се у односу на линију разграничења која је утврђена у Дејтону на картама Министарства одбране САД, на којима је повучена линија од једног милиметра, а која је 50 метара на терену, сада предлаже да се лијево и десно иде још по 50 метара“, навео је Глигорић, истичући да је то недопустиво за РС јер се прави „некакав појас од 300 километара квадратих“.

У РУГИП-у истичу да су пописни кругови били мало чудни и за међународну мониторинг групу јер РС за свој простор у односу на 1991. годину има 300 пописних кругова више, а у ФБиХ је тај број са 12.000 повећан на 16.000, односно 4.000 више.

„Пописни круг чини 100 домаћинстава, па се може израчунати да имају за 400.000 више становника. И то треба контролисати“, напоменуо је Глигорић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *