Вијести, Регион

Узгајивачи рибе у РС у све тежој ситуацији

011902

Суочени са снажним притисцима регионалне конкуренције, ограниченим квотама за извоз у ЕУ и малим износима подстицаја, рибњаци из РС раде на граници преживљавања.

Посљедњих мјесеци појавио се додатни проблем за извоз домаће рибе у Србију, које је једно од кључних одредишта за рибу из РС. Наиме, из Турске су се појавиле велике количине рибе по дампиншким цијенама.

Вељко Буђен, власник требињског „Бутрекс рибарства“, тврди да је један од узрока тренутног стања и чињеница да Турска производњу рибе субвенционише са 0,40 КМ по килограму, док произвођачи рибе из РС на годишњем нивоу добију фиксан износ субвенције, без обзира на то коју количину произведу, што је доста мање у односу на подстицаје свих земаља региона.

Он је истакао да је подстицајна политика у РС да сваком рибњаку, без обзира на његову величину и износе рибе које произведе, добије максимално 80.000 КМ на годишњем нивоу веома лоша.

„Овакав однос није фер, јер неки произвођачи су толико велики да добију подстицај од 0,10 КМ по килограму рибе, због чега на примјер хрватски произвођач одмах постаје конкурентнији на нашем тржишту, јер они врше субвенције по килограму произведене рибе у износу од 1,2 КМ“, објаснио је Буђен.

Рибњак „Слапови“ у Крупи на Врбасу, који је некад словио за један од добрих примјера породичног бизниса у РС, јер је производио 18 тона рибе на годишњем нивоу, данас је угашен.

Горан Видовић, власник сада затвореног рибњака, истакао је да је са зеленашким каматним стопама немогуће пословати.

„Имали смо тржиште и одлично смо радили, али смо морали окончати рад због кредита, због којег сада право тражимо на суду“, констатовао је Видовић и додао да са овако лошом кредитном политиком привреда не може функционисати.

Славко Стевановић, секретар Удружења пољопривреде, водопривреде, рибарства, прехрамбене и дуванске индустрије при Привредној комори РС, рекао је да ово удружење инсистира на томе да подстицај у рибарству износи до 15 одсто производне цијене килограма рибе.

„Тренутна подстицајна политика произвођаче ставља у неравноправан положај. Овако Рибњак ‘Саничани’ добије подстицај седам фенинга, а прије три године је био чак 1,5 КМ по килограму произведене рибе. Тако је произвођачима веома тешко радити“, оцијенио је Стевановић.

У РС раде 34 активна рибњака у којима се годишње произведе око 7.000 тона рибе. Процјењује се да је половина произведене рибе шаран, док је друга половина највећим дијелом пастрмка. Риба из РС се највећим дијелом извози у Србију и земље ЕУ.

Коментариши чланак

Коментара