Регион

У Хрватској откривена штампарија лажних евра

029197

Хрватска полиција је, уз подршку Еуропола, открила и затворила нелегалну штампарију новца и ухапсила 18 особа осумњичених за штампање и дистрибуцију лажних новчаница од 50 евра.

Операција је почела у октобру 2012. године, а око 150 полицајаца јуче је учествовало у акцији која је обухватила пет градова – Бјеловар, Чаковец, Копривницу, Вараждин и Загреб. Сама штампарија се налазила у Бјеловару, наводи Еуропол у саопштењу.

Током акције полиције, заплијењења је опрема за израду новчаница, као и 3.600 фалсификованих новчаница од 50 евра у укупном износу од 180.000 евра и 63 странице неисјечених новчаница од 50 британских фунти.

Операција је у једном тренутку добила драматичан преокрет, када је један од осумњичених у Загребу почео да пријети полицији ручном гранатом.

Полиција је савладала потенцијалног нападача прије него што је бацио гранату и срећом нико није повријеђен, наведено је у саопштењу.

С хапшењем осумњичених, поменута криминална група је расформирана.

Према Еурополу, дистрибуција новчаница фалсификованих у Хрватској се проширила и на друге земље, а лажне новчанице су примијећене у земљама ЕУ, попут Аустрије, Италије и Словеније.

Еуропол је акцију подржао учешћем на оперативним састанцима, као и анализом информација и координацијом акције из сједишта у Хагу.

Коментариши чланак

Коментара