Регион

Шведска тражи враћање виза земљама западног Балкана

012011

Шведски министар за миграције и политику азила Тобијас Билстром заложио се за поновно увођење виза грађанима региона, о чему је обавијестио владе земаља чланица ЕУ, јавили су шведски медији.

Билстром се залаже да се грађанима Србије, Албаније, БиХ, Косова, Македоније и Црне Горе поново уведу визе приликом путовања у ЕУ, и оцјењује да је неприхватљиво да хиљаде особа из Србије и сусједних земаља траже азил у Шведској, пише лист „СидСвенскан“.

„Они наводе сиромаштво и немогућност запослења као разлог што су ту дошли. То никада није била основа за одобравање азила“, казао је шведски министар.

Он је најавио да ће шведска влада ускоро пооштрити политику према азилантима, са циљем да се она учини праведнијом и коректнијом.

Као могућу меру, због све већих финансијских проблема, он је навео увођење закона према којем би неко ко тражи азил морао да нађе запослење пре него што доведе своју породицу у Шведску.

Билстром наводи да Шведска троши велике количине новца на особе које су већ добиле негативне одговоре на захтев за азил, али се и даље налазе у тој земљи.

Очекује се да ће само ове године у Шведској азил затражити скоро 54.000 људи, од чега 15.000 до 20.000 из Сирије, а Шведска тренутно има проблем да обезбеди стамбени простор за све тражиоце азила, наводи лист.

С тим у вези, Билстром сматра да и остале земље европског блока морају озбиљније да се позабаве проблемом све већег прилива избеглица из Сирије.

Будући да је у Шведској све више Сиријаца који траже азил, број азиланата из других земаља којима ће азил бити одобрен мораће да буде мањи, наводи шведски лист.

Коментариши чланак

Коментара