Регион

Реорганизација ФБиХ али без трећег ентитета

mapa-republika-srpska

Амерички амбасадор у БиХ Патрик Мун поручио је да приједлози о формирању трећег ентитета нису прихватљиви и да у започетим разговорима о промјени Устава ФБиХ треба радити на таквим рјешењима који су прихватљи за све у овом Ентитету.

Американци су најавили распакивање Федерације БиХ и покренули процес уставних промјена у овом ентитету.

Увидјеле су америчке дипломате да је њихово чедо настало потписивањем Вашингтонског споразума прије 17 година, када су Бошњаци и Хрвати закопали ратне сјекире: скупо, компликовано и неодрживо.

Формиран је шесточлани Стручни тим зе реформу Устава ФБиХ, а чланови тврде, потпуно самосталан у односу на оснивача,америчку амбасаду у БиХ.

„Ми заиста нисмо њима/члановима/ дали никакве инструкције осим општих циљева а то је заиста да се поједностави управљање Федерацијом БиХ, да буде мање компликована и да мање кошта“, рекао је вечерас у емисији Печат амерички амбасадор Патрик Мун.

Федерација БиХ практично је настала у Вашингтону 18.марта, ратне 94. године. Формиран је ентитет са 10 кантона. Од тада, свакодневно се доказује да је прескупа, нефункционална и тијесна за поједине народе.

„ХДЗ БиХ подржава аметричку иницијативу за измјену Устава ФБиХ. То што се преговори воде под покровитељством САД говори о степену демократије у Федферацији али и БиХ“, кажу у ХДЗ-БиХ.

„Очигледно је да је ново уређење Федерације БиХ неопходно, нови Устав који ће дефинисати да један народ не може да бира представнике другом народу“поручио је Маринко Чавара потпредсједник ХДЗ-а БиХ.

Кључна питања пред члановима америчког тима за реформу Устава Федерације су да задовоље с једне стране принцип ефикасности а с друге националне равноправности, наћи мјеру између грађанског и националног неутралисати страхове: Хрвата од мајоризације, Бошњака од стварања хрватског ентитета и Срба од њиховог потпуног нестанка у ФБиХ.

Неизоставно прича о уставној реформи води ка могућој територијалној реорганизацији Федерације БиХ. Чланови америчког тима тврде да немају мандат да прекрају унутрашње границе Федерације али да ће дати препоруке за спајање појединих кантона.

„Када је у питању кантонизација, регионализација ФБиХ, то је јако осјетљиво питање, нисам склон да узмем оловку и да цртам границе, оловка се брзо баци и дође до конфликта“, изјавио је за Печат члан Стручног тима за реформу устава ФБиХ Вехид Шехић.

Новинар Вечерњег листа из Мостара Зоран Крешић примјећује да је једина константа у најављеној уставној реформи Федерацији БиХ да не може бити формиран трећи, хрватски ентитет.

Између варијанте стварања хрватског ентитета и унитаризације ФБиХ ближа му је идеја члана тима Мила Ласића који је предложио формирање два велекантона.

„У том случају Хрвати би имали осјећај да имају свој, хрватски ентитет мада се он формално неће тако звати. Истовремено ће се постићи функционалнија и јефтинија администрација у Федерацији. Ипак нисам сигуран да ће овај тим у ком сједе људи попут Крешимира Зубака који су у Вашингтону потписали садашње уређење Федерације успјети да испуне задатак који су им дали Американци“, каже Крешић

Шта Срби могу да очекују од најављене уставне реформе у Федерацији БиХ?

Могу да траже да коначно буду враћени у Уставе Херцеговачко-неретванског и Кантона Сарајево гдје нема ни помена од њиховог имена или да инсистирају на српској аутономији у општинама Дрвар, Босанско Грахово, Гламоч и Босански Петровац гдје су већина.

„Са позиције српског народа сматрамо да иницијатор уставних промјена а то је америчка амбасада у БиХ нема визију будућег уређења ФБиХ. Мислимо да ово питање треба да рјешевају политички представници Бошњака, Хрвата и Срба а не експертски тим америчке амбасаде“, изјавио је за Печат Славиша Михајловић посланик СНСД-а у Представничком вијећу Парламента ФБиХ

Федерација БиХ је јединствена по свом уређењу. Има 11 влада, исто толико скупштина, стотине посланика, делегата, министара и њихових замјеника. А гдје су савјетници, службеници, возачи, секретарице?

Огроман новац, скоро 50% федералног и кантоналних буџета издваја се за „армију“ административног особља, претешко и за далеко богатије државе.

Први резултати рада америчког тима за уставну реформу Федерације БиХ очекују се крајем маја када ће на конференцији у Сарајеву бити саопштене препоруке за измјену федералног Устава.

Американци се надају да ће их федерални политичари усвојити и промјенити Устав ФБиХ до краја године јер је то нереално очекивати у изборној 2014-тој.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *