Регион

Рафинерија нафте у Броду и даље грца у вишемилионским губицима

rafinerija brod

Рафинерија нафте у Броду и даље грца у вишемилионским губицима и дугорочним кредитним обавезама. Ово предузеће је на крају 2012. године исказало губитак у износу од 51.774.372 марака, док су на наведени дан краткорочне обавезе биле веће од његове обртне имовине за чак 417.723.869 марака.

Наиме, акумулирани губитак Рафинерије, по извјештају који је објављен на Бањалучкој берзи, има акумулирани губитак већи од невјероватних 455,1 милион КМ.

У неконсолидираном финансијском извјештају за 2012. поново се упозорава да је „способност овог предузећа да настави пословање у складу с начелом сталности пословања, зависно од континуиране финансијске подршке матичног предузећа (ОАО „Нефтегазова? Инновационна? Корпораци?“, Москва, Руска Федерација)“.

Матично предузеће је доставило писмо подршке Рафинерији у којем се обавезало да ће пружити сву неопходну финансијску подршку за период од 12 мјесеци од датума приложених финансијских извјештаја, да би ово предузеће наставило своје редовно пословање.

Бродска рафинерија је на крају прошле године имала просјечан број запослених од 1.487, и у односу на годину раније имала је 107 радника мање.

Руски власници кредитно су задужили Рафинерију за стотине милиона КМ.

Дугорочне обавезе према матичном предузећу (ОАО „Нефтегазова? Инновационна? Корпораци?“, Москва, Руска Федерација) се односе на обавезе по основу одобрена три кредита: од 78,2 милиона КМ, затим од 141,8 милиона КМ, те од 189,5 милиона КМ.

И ту није крај, јер Рафинерија има и дугорочне обавезе према повезаном предузећу (ОАО “Зарубежнефт?“ Москва, Руска Федерација) , које се односе на обавезе по основу одобрења у овом случају два кредита: у укупном износу од 72,7 милиона КМ, те од 124,6 милиона КМ.

Остале дугорочне обавезе Рафинерије се односе на репрограмиране обавеза према Пореској управи и Влади РС-а.

Пореској управи РС-а са стањем, 31. децембра 2011., Рафинерија је дуговала невјероватних 101,4 милиона марака, а односе се на репрограмиране порезне обавезе за неизмирени порез на промет, као и неизмирене порезе и доприносе на лична примања.

Репрограмиране порезне обавезе су одобрене бескаматно, стоји у овом извјештају и наглашава се да је рок за измирење ових обавеза, на основу измјена Споразума о репрограмирању дуговања, продужен за три године, односно отплата дуговања почиње тек 1.јула 2014.године у 60 једнаких мјесечних рата (до 1.јуна 2019.године).

Дугорочне обавезе према Влади РС-а са стањем од 31. децембра 2012. године су у износу од 3.382.206 марака и односе на репрограмиране бескаматне обавезе за коришћење градског грађевинског земљишта и комуналну накнаду коју је Влада РС-а, уиме овог бродског предузећа, измирила према Опћини Брод.

Обавеза је настала по основу Протокола о књиговодственом евидентирању међусобних потраживања и обавеза потписаног између Владе РС-а и овог предузећа 28. новембра 2008. године. Протоколом је дефинирано да се наведена обавеза мора измирити у 60 једнаких мјесечних рата (до 1. јуна 2016. године) уз граце период од четири године.

Рафинерија се такођер повремено јавља као тужена страна у споровима које добављачи воде ради наплате дуговања.

На крају 2012. године, ово предузеће је водило судске спорове ради наплате својих потраживања у износу од 2.945.331 конвертибилних марака, али је наплата неизвјесна због непостојања средстава на рачунима фирми, предузећа у стечају или она послују а нису брисана из судских регистара.

Истовремено, процијењене потенцијалне обавезе по судским споровима у којима је бродско нафтно предузеће тужена страна износе 12.008.844 КМ, не укључујући ефекте потенцијалних затезних камата.

Међу њима је 11.127.000 КМ „тешка“ тужба „Петрола“ Љубљана из периода прије приватизације, који ће у складу с Уговором о куповини и продаји акција предузећа из Брода, измирити Влада Републике Српске.

Коментариши чланак

Коментара