Регион

Радојичић: Неуспјешна идеја о централизацији БиХ

028248
Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић истакао је данас у Бриселу током сусрета са послаником у Европском парламенту Чарлсом Таноком да се показала неуспјешном идеја да је функционалност БиХ искључиво једнака централизацији земље.
„То показује стање у правосуђу у коме је неопходно извршити децентрализацију и потпуно промијенити систем, који је прије десетак година успоставила међународна заједница у БиХ“, рекао је Радојичић.

Он је подсјетио да су многе реформе које су провођене у протеклих десетак година од међународне заједнице у БиХ биле усмјерене искључиво на централизацију, са образложењем постизања функционалног система, саопштено је из кабинета предсједника Народне скупштне Републике Српске.

Танок, који је извјестилац британских конзервативаца за спољну политику, изразио је разумијевање за ставове Бањалуке у вези са уставним промјенама у БиХ.

Он се интересовао и за стратешке могућности и правце реформи у БиХ и на Балкану.

Посланик Европског парламента Виктор Боштинару у одвојеном сусрету информисао је Радојичића о новој румунској спољној политици у којој је један од приоритета питање проширења ЕУ и односи са балканским земљама.

Боштинару се интересовао и за развој политичких односа у БиХ, могућности испуњавања услова из одлуке “Сејдић – Финци” и достизања кредибилне апликације за статус члана у ЕУ.

У одвојеном сусрету, Радојичић је са послаником у Европском парламенту Емином Боскурт разговарао о предстојећој резолуцији о БиХ у Европском парламенту, наводи се у саопштењу.

Радојичић је пренио мишљења из Републике Српске о актуелним питањима која су садржана у резолуцији, а Боскуртова се, прије свега, интересовала за могућност постизања договора о уставним промјенама у БиХ.

Посебна пажња у разговору посвећена је и питању могућности реконструкције Федерације БиХ и капацитета кантона за вођење европских интеграција у наредном периоду, који у овом моменту нипошто није довољан да би се симетричном брзином у оба ентитета и на свим нивоима ишло према ЕУ.

На састанку је разговарано и о послједицама уласка Хрватске у ЕУ.

Посјету Бриселу Радојичић наставља састанцима у Европском парламенту са другим званичницима различитих фракција и посјетом њемачкој говорној заједници.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *