Регион

Путовање у Хрватску након 1.јула 2013?

images

Уз који документ ће грађани БиХ прелазити границу са Хрватском након 1. јула 2013. личну карту или пасош биће вјероватно познато у мају. Хрватска је пристала на захтјев да држављани БиХ и даље имају могућност преласка границе само уз личну карту, али одлуку ће донијети Вијеће ЕУ односно свих 28 земаља ЕУ.

Представници бх делегације у завршним преговорима са представницима Хрватске и Европске комисије затражили су да се и након уласка Хрватске у ЕУ задржи исти режим преласка границе са личним картама (евентуално уз посједовање евиденцијског обрасца ).

Ако овакав режим буде договорен, потребно је да БиХ и РХ потпишу Међудржавни споразум. Договор треба да потврди Вијеће министара иностраних послова Европске Уније.

„Ако државе чланице донесу такву одлуку то ће бити могуће.Није на Хрватској да одлучи ,али јесте да покрене процес и спремна је то урадити““, изјавила је Весна Пусић, министарка иностраних послова и европских интеграција Републике Хрватске.

Златко Лагумџија, министар иностраних послова БиХ захвалио је Хрватској на спремности за рјешавање питања преласка границе и да погранични коридор буде проширен да би сарадња била још боља.

На трилатералном састанку у Бриселу, европски комесар за проширење Штефан Филе позвао је обје стране да финализирају договор о новом режиму пограничног промета, како би све било потпуно спремно до хрватског уласка у ЕУ.

”Што се тиче наставка садашњег режима преласка границе за грађане БиХ у Хрватску са личном картом Комисија је узела у обзир спремност Хрватске да задржи тај режим. А, коначна одлука је наравно на земаља чланицама”, изјавио је Штефан Филе, европски комесар за проширење.

При уласку у Хрватску, тијело надлежно за контролу преласка државне границе овлаштено је од странца затражити да предочи средства за боравак у и за повратак у државу из које је дошао или за путовање у трећу државу.

Висина средстава је протувриједност 100 € по дану предвиђеног боравка. Ако странац посједује овјерено гарантно писмо физичке или правне особе из Хрватске, доказ о уплаћеном туристичкомаранжману или сличну исправу дужан је предочити доказ о посједовању средстава у протувриједности 50 € по дану предвиђеног боравка.

Осим тога, регулатива која је на снази и прије уласка Хрватске у ЕУ, прописује да малољетна дјеца која путују у пратњи једног родитеља, осим пасоша морају имати писану сагласност другог родитеља, а она која путују у пратњи тзв. трећих лица морају имати писану сагласност оба родитеља.

Коментариши чланак

Коментара