Вијести, Регион

Приједлог за Србију – прелазна управа ЕУ?

028798
Шефица дипломатије ЕУ Кетрин Ештон предложила је Београду и Приштини неку врсту „ердутског споразума“, с прелазном управом ЕУ на сјеверу КиМ, кажу извори листа Данас.

Упркос неким процјенама да је посљедњом рундом преговора стављена тачка на бриселски дијалог, који је Ештонова пет мјесеци водила с премијерима Ивицом Дачићем и Хашимом Тачијем и да се нови преговори очекују тек 2014, наводно послије ванредних избора у Србији, у Бриселу тврде да још ништа није готово и да је прерано за оцјене да је процес неуспјешан.

Према сазнањима листа, Београд и Приштина добили су рок да се до идућег уторка, 9. априла, изјасне о приједлогу, који им је прекјуче изнесен у Бриселу. Како се спекулише, ријеч је о некој врсти модела „ердутског споразума“ у промијењеним међународним околностима, којим се предвиђа прелазна управа ЕУ на сјеверу КиМ. То значи да би у будућој заједници српских општина сјевер имао привремено другачији статус, док не прихвати косовске законе.

Осим спора око надлежности заједнице општина у области правосуђа и полиције, Београд и Приштина нису могли да се усагласе ни око тога „шта је сјевер КиМ“, тврде извори овог листа. Српска страна говори о четири општине – Зубин Поток, Звечан, Лепосавић и сјеверна Митровица, док Приштина ту придодаје јужну Митровцу, као и општине Србица и Вучитрн.

Маја Коцијанчић, портпаролка Ештонове, јуче није могла да потврди та сазнања, али је изјавила да су двјема странама предочени „конкретни елементи за рјешење питања о којима је разговарано“, па да ће Београд и Приштина, послије консултација „код куће“, о свом ставу обавијестити Ештонову, с којом ће бити у контакту. Она није прецизирала на шта се односе

„коначни елементи“, као ни на који ће начин Београд и Приштина пренијети Бриселу своје одлуке.

Извјесно је једино, да би Ештонова требало да почне да пише извјештај најкасније 15. априла, како би био спреман за засједање Савјета ЕУ које почиње 22. априла. Дипломатски извори спекулишу да ће се наћи начин за некакав неформални „трилатерални“ састанак, што су најавили Дачић и Тачи. У Бриселу упозоравају да је остало мало времена, а оштрији тон Ештонове у саопштењу о осмој рунди објашњавају „жељом ЕУ да се по сваку цијену нешто постигне у овим преговорима“.

Коментариши чланак

Коментара