Регион

Парламент БиХ- комисија „злата вриједи“

000809

Иако су међу најбоље плаћеним у државном апарату, посланици и делегати у Парламенту БиХ џепове пуне и накнадама за ангажман у бројним парламентарним комисијама.

Готово ниједно озбиљније питање није отворено у посланичким клупама, а да није формирана комисија која ће се њиме бавити. Парламентарцима то, међутим, не смета, јер им чланство у комисијама гарантује још дебљи новчаник.

Тако је шесточлана интерресорна радна група за припрему закона о финансирању политичких странака и закона о сукобу интереса која је радила од 15. октобра 2011. до 6. јуна прошле године само на накнаде у првих пет мјесеци прошле године из буџетске касе потрошила 17.662 марке. У овој групи били су Нермина Зајмовић-Узуновић, Милорад Живковић, Халид Гењац, Нико Лозанчић, Борјана Кришто и Драгутин Родић. Њима је исплаћено по 2.943 марке.

Комисија која је истраживала процес уништавања наоружања, муниције, минско-експлозивних средстава и војне опреме у периоду од 2. фебруара до 25. јула прошле године потрошила је 17.006 марака. За повремене састанке Нермини Заимовић-Узуновић, Борјани Кришто, Божи Љубићу, Сташи Кошарцу, Душанки Мајкић и Мехмеду Брадарићу исплаћено је по 2.834 марке. Накнаде су добили чак и чланови комисије који нису долазили на састанке.

Привремена заједничка комисија за спровођење процедуре за избор четири члана Управног одбора Агенције за развој високог образовања од 31. јануара до 7. јуна прошле године потрошила је 8.332 марке. Божо Љубић, Мехмед Брадарић, Крстан Симић и Петар Кунић наплатили су за тај ангажман по 2.083 марке, док накнаду нису узели Борјана Кришто и Нермина Заиновић-Узуновић.

Комисија за избор и праћење рада Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције у прошлој години је потрошила 22.283 КМ. Нико Лозанчић је за рад у тој комисији добио 9.579 марака, Милорад Живковић 5.026, Сташа Кошарац 4.824, а Борјана Кришто 2.854 КМ.

Привремена заједничка комисија за именовање директора и замјеника директора Агенције за заштиту личних података БиХ која је радила од 6. септембра до 13. децембра прошле године коштала је пореске обвезнике 9.357 марака, које су подијелили Халид Гењац, Драгутин Родић, Анто Домазет, Борјана Кришто, Нермин Пурић и Дарко Бабаљ. Комисија за избор и именовање чланова Централне изборне комисије коју су чинили Асим Сарајлић, Звонко Јуришић и Драго Калабић потрошила је 5.001 марку. Овај тројац се повремено састајао у периоду од 26. марта до 21. јуна и од 6. септембра до 7. новембра прошле године и за то наплатио по 1.667 марака.

Представник Центра цивилних иницијатива Ивица Ћавар сматра да би накнаде за рад у привременим комисијама требало да буду укинуте као што је то учињено са накнадама за рад у сталним комисијама.

– Радом у ад хок комисијама посланици и делегати своја примања могу да повећају за скоро 1.000 КМ мјесечно ако су у двије комисије. Ми се залажемо за укидање накнада за рад у ад хок комисијама, јер је то саставни дио посланичко-делегатског посла – истакао је Ћавар.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *