Регион

НАТО:БиХ има вишка оружја, експлозив ван контроле

021801
У БиХ постоји 13 до 18 хиљада тона вишка оружја и муниције, изјавио је командант штаба НАТО у Сарајеву Валтер Лорд .

Лорд је рекао да нема јединствене евиденције вишка оружја и скренуло пажњу на опасност од злоупотреба.

Како пише сарајевска штампа, БиХ се зато сматра „темпираном бомбом и мјестом одакле се шверцују оружје и есксплозив“.

Недавни нестанак теледириговане ракете „фагот“ из касарне у Мркоњић Граду, те сумња у квалитет контроле хиљада тона експлозива у надлежности Цивилне заштите ФБиХ, подгријали су страховања. Балистичар Берко Зечевић је изјавио за да је „прије неколико година било око 30.000 тона муниције. Проблем је што се у складиштима налазе знатне количине муниције којој је истекао рок, а с друге стране, што немамо потпуну контролу над стањем у складиштима“.

По његовим ријечима, „одређене структуре“, због незнања и похлепе не желе контролу муниције, а злоупотребе су могуће и због тога што складишта чува веома мали број људи.

Зечевић је упозорио да нема надзора ни над експлозивом који је у надлежности Федералне управе цивилне заштите, а прикупља се углавном приликом деминирања. Указао је да се и тај експлозив „може користити у терористичким активностима“.

„Када су у питању мине, нико не контролише тежину, него само број, односно кућишта. Можете извадити експлозив, насути нешто унутра, песак напримјер, и број мина остаје исти. Постоји низ могућности злоупотребе“, рекао је Зечевић.

У Цивилној заштити Федерације БиХ су на све то рекли да постоје правила за уклањање и уништавање неексплодираних средстава.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *