Регион

Нападачи приведени, полиција чува манастир Крка

028958
Полиција је привела више малољетника који су напали ученике Православне богословије при манастиру Крка, потврдили су надлежни.

Нападачи на богослове из манастира Крка данас ће уз кривичну пријаву бити предати Општинском тужилаштву за малољетнике у Шибенику, гдје ће им бити одређен притвор. У јучерашњем нападу теже је повријеђен Милан Симанић из Бијељине, док су лакше повреде задобили Срђан Милиновић и Далибор Смиљић из Бочца код Бањалуке, Ранко Милојчић из Котор Вароша, Бојан Мршић из околине Приједора, Момир Ђукић из Бањалуке, сазнаје РТРС.

Осам ученика богословске средње школе на путу ка манастиру Крка, напали су малољетници из Кистања, најприје вербално, а затим и физичи, при чему су шесторица повријеђена, од којих један теже.

Управа богословије у Крки најоштрије је осудила овај напад, јер он није ничим изазван.

– Овим бруталним нападом на богослове нарушена је безјбедност и нормалан рад наше богословије. Најискреније се надамо да ће надлежне институције Хрватске починиоце привести правди и адекватно казнити. Мотив за овај инцидент може бити и јесте једино и искључиво вјерска и национална мржња – наведено је на сајту Епархије далматинске. Отац Херувим из Епархије далматинске рекао је да су напад извршили Јањевци, тј. Хрвати који су избјегли са Космета, а настањени у Кистањима, и то металним и бејзбол палицама. Он је рекао да је једном ученику сломљен нос, док су остали задобили лакше тјелесне повреде. Према ријечима оца Херувима, ученици су нападнути у тзв. сачекуши на раскрсници у Кистању.

Богословију при манастиру Крка похађају и ученици из Републике Српске и Србије, који су рекли родитељима да напад има везе са обиљежавањем девет година од погрома Срба на Косову и Метохији.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *