Регион

Милорад Додик: Руски “Зарубежњефт” жели обнављање рафинерија у РС

dodik-moskva-1

БАЊАЛУКА – Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су представници руске компаније „Зарубежњефт” потврдили да желе да наставе пројекте ревитализације Рафинерије нафте у Броду и Рафинерије уља у Модричи.

Додик, који се данас у Москви састао с новим директором „Зарубежњефта” Сергејем Кудрјашовим, рекао је да је потврђено заједничко опредељење за успех пројеката у вези с рафинеријама нафте и бензинским пумпама у Републици Српској.

Како су пренели бањалучки медији, Додик је рекао да је на састанку разговарано и о могућности да се „на бази одређених продуката сирове нафте организују неке додатне производње у Републици Српској, на пример, у области петрохемије”.

Он је најавио да ће о томе бити више речи крајем марта, када би директор „Зарубежњефта” са сарадницима требало да посети Бањалуку.

„Важно је да смо чули потврду успешног наставка сарадње на ревитализацији рафинерија у Броду и у Модричи. Постоји велики интерес и оптимизам што се тиче руске стране у вези реализације тог пројекта”, казао је Додик.

Према његовим речима, и руски министар спољних послова Сергеј Лавров, с којим се јуче састао, готово у детаље је упознат о том пројекту и местима где се налазе рафинерије.

„Очигледно је да и највиши врх руске власти има довољно информација о том пројекту који је за нас стратешки важан, а видљиво је да је и за руску страну један од приоритета на том простору”, додао је Додик.

Председник РС се данас састао и с групом чланова руске Думе, које је предводио председник Либерално-демократске партије Владимир Жириновски.

Додик се састао и са инвеститорима који траже могућности за улагање у РС, чиме је завршио своју дводневну посету Москви.

(Бета)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *