Регион

Милановић: Мржњу и ову врсту страха нећемо допустити!

028950
Предсједник Владе Републике Хрватске Зоран Милановић у Банским дворима дао је изјаву за медије поводом инцидента код Кистања.

„Озбиљне се ствари догађају у Хрватској. Странке деснице шире мржњу, чисту и дестилирану. Људи у црним кошуљама за које не знамо ко су и одакле долазе говоре на телевизији, рекао је Милановић у својој изјави коју је сазвао ради инцидента у Кистању.

– Знамо тко стоји иза тог инцидента, а сада подмукло шути. Мржњу и ову врсту страха не допуштамо, поручио је Милановић.

Милановић је један дио свог говора посветио медијском експлоатисању његове изјаве да у је Хрватској био грађански рат ‘за разлику од Финске’.

Обрушио се на новинаре и начин извјештавања, оптужио их је да му режу изјаве те је најавио да ће сада отворено критиковати њих као што они криткују њега. Напоменуо је да он, за разлику од неких, своје медије нема. Рекао је и да га је баш брига како ће пренијети његову изјаву и да ће овога пута бити директан.

– Моји колеге у Сабору се називају четницима. Ми то нећемо дозволити. Око 250.000 грађана ове државе се побунило за вријеме рата, но они сада поштују наш Устав и за нас њихово хрватско држављанство није упитно, рекао је Милановић.

Милановић је рекао и да је срамота што нико није реаговао на изјаве Руже Томашић из Хрватске странке права – Анте Старчевић чије изјаве је премијер оцијенио горим од оних што их је изрекао извршни директор Динама Жељко Мамић.

Томашић је, наиме, прије два дана изјавила је да је „Хрватска за Хрвате, а да су сви остали само гости“.

„Одлучио сам да се обратим упркос томе што су моји стручњаци за односе с јавношћу изричито против тога, чак су ми нешто и написали овдје, али ја то не читам! Не желим тако! Мораћемо да се научимо на нека нова правила, барем што се мене тиче! Нисам овдје дошао да ћутим! Дошао сам да радим у говорим”, рекао је Милановић на почетку ванредне конференције за новинаре у згради Владе Хрватске.

ЈОСИПОВИЋ: РЕЋИ НЕ СВИМА КОЈИ ПОДСТИЧУ НА МРЖЊУ

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је данас да треба рећи „не“ свима који подстичу на националну мржњу.

„Има неких који би провоцирали међунационалне сукобе па и физичко насиље. Треба им јасно рећи ‘не’ и очувати наша уставна начела“, рекао је Јосиповић новинарима у Загребу поводом вербалних увреда посљедњих дана на рачун Срба, али и физичког напада у Кистању на ученике православне богословије манастира Крка.

Он је поручио да „сви грађани Хрватске имају свој дом у Хрватској“.

„Гости су туристи, привредници који долазе у Хрватску, а сви наши грађани, без обзира на своју националну, вјерску или било коју другу припадност, равноправни су чланови заједнице“, рекао је Јосиповић.

Тиме је предсједник алудирао на недавну изјаву Руже Томашић из Хрватске странке права да је Хрватска за Хрвате, а да су остали гости.

Он је позвао политичаре, јавне раднике у медијима, спорту и другим подручјима да схвате да су сигурност, стабилност, мир, демократија, слободе и људска права темељи хрватске државе.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *