Регион

Јосиповић: Јасеновац највећи споменик зла

010148

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је данас, поводом Међународног дана сјећања на жртве холокауста, да је усташки логор Јасеновац највећи споменик зла и нагласио да се хрватски народ „насупрот злочиначке усташке идеологије, већински опредијелио за антифашизам“.

„Јасеновац је највећи споменик зла које је владало и у Хрватској, зла које не смијемо да заборавимо и које нас подсјећа да смо овдје међу нашим људима имали оне који су спремни на злочин“, рекао је Јосиповић у Сабору Хрватске поводом 27. јануара, Међународног дана сјећања на жртве холокауста.

Он је подсјетио да су постојали и они који су имали храбрости да се одупру таквој идеологији, који су спашавали појединце и заслужили назив праведника међу народима. Хрватски предсједник је указао да „политичка ситуација изазива реминисценције на прошлост“.

„Економска криза, мржња, жеља за насиљем, омаловажавање других и територијалне претензије говоре да човјечанство из историје није научило неке лекције. Задатак свих нас је да радимо све да овдје, међу нама, у Европи и свијету зло нестане“, истакао је Јосиповић.

Према његовим ријечима, обиљежавање Међународног дана сјећања на жртве холокауста прилика да се размисли о обештећењу породица које су страдале и којима је одузета имовина.

Предсједник Сабора Јосип Леко такође је упозорио да су дугострајна економска криза, ширење сиромаштва и све већи јаз између богатих и сиромашних плодно тло за мржњу коју не смије да занемари ниједан народ и држава.

Поново о сусрету с Николићем

Хрватски предсједник Иво Јосиповић данас је у емисији Хрватског радија „С предсједником на кафу“ поновио свој став о могућем сусрету с предсједником Србије Томиславом Николићем.

„Сусрети имају смисла кад заједно можемо послати поруку у коју вјерујемо ми, али и наши грађани. Сигуран сам да ће тај тренутак доћи. Хоће ли доћи прије или касније, то није важно“, рекао је Јосиповић, истичући да „нема дана кад га неко од медија то не пита“.

„Хоће, доћи ће вријеме, а наћи ћемо се кад будемо увјерени да имамо шта понудити“, рекао је Јосиповић.

Коментариши чланак

Коментара