Вијести, Регион

Јеремић кандидат за генералног секретара УН?

026276
Иако мандат генералном секретару УН Бан Ки Муну истиче тек 2017. године, већ су почеле спекулације око тога ко би могао да га замијени на тој функцији, а међу потенцијалним кандидатима могао би да буде и предсједавајући Генералне скупштине УН Вук Јеремић.

Процјењује се да ће кључна дипломатска борба бити вођена на релацији Запад-Русија, што би могло да подсјећа на хладноратовски период.

Када се 2006. године Бан Ки Мун кандидовао за ту функцију, имао је противкандидата из источне Европе у бившој предсједници Летоније Вајри Вике-Фрајберг.

Сада се, међутим, поставља питање: ко би заправо требало да представља ту Источну Европу? Да ли је то Пољска, која је у међувремну изашла из руске сфере утицаја и постала чланица ЕУ? С друге стране, ту су бивше совјетске републике које су и даље под утицајем Москве.

У институцијама УН посљедњих година било је очито прегласавање Истока и Запада око битних функција попут Савјета за људска права и Генералне скупштине УН. ВПР подсјећа да је Вук Јеремић изабран на мјесто предсједавајућег Генералне скупштине уз подршку Русије, и да је побиједио кандидата из Литваније кога је подржала ЕУ.

„Српско предсједавање је приоритет“

Предсједник Генералне скупштине УН Вук Јеремић изјавио је да тренутно нема других приоритета осим да се што успјешније оконча српско предсједавање ГС УН.

Он је реаговао поводом навода да би он могао да буде кандидат за будућег генералног секретара свјетске организације и да је то велика част.

„Велика је част када о вама говоре као једном од кандидата за највишу свјетску дипломатску функцију, али ја тренутно немам других приоритета осим да српско предсједавање ГС УН што успјешније окончамо“, истакао је Јеремић у изјави дописнику Тањуга.

Он је нагласио да слиједи изузетно важна дебата о међународном кривичном правосуђу, која је заказана за 10. април у Генералној скупштини УН.

„Притисци да од ње одустанемо нису уродили плодом и не чуди ме што су многи због тога нервозни“, оцијенио је Јеремић.

Коментариши чланак

Коментара