Вијести, Регион

Један поглавар за све муслимане Балкана?

014789

Нови Устав Исламске заједнице у БиХ који ће, како се очекује, бити усвојен до 1. јула, предвиђа обједињавање муслимана, Бошњака на простору некадашње СФРЈ са једним врховним поглаваром, изјавио је потпредсједник Сабора ИЗ Едхем Бичакчић.

– Појачаће се улога реису-л-улеме ИЗ БиХ. Тражиће се, такође, нова дефиниција ИЗ БиХ у смислу да обухвати све Бошњаке. Средњи ниво, муфтијски, добиће дио администрације и биће неке разлике између муфтијстава у БиХ и изван земље, на простору земаља насталих распадом Југославије – рекао је Бичакчић.

Он је указао да је обједињавање муслимана с подручја некадашње државе наглашено и у постојећем Уставу, али ће се настојати да у новом највишем акту ИЗ БиХ то питање буде „више и презицније одређено“. Он је подсјетио и на неке „историјске чињенице“ које иду у правцу обједињавања Бошњака унутар ИЗ БиХ. „Из Меншуре из које произлази легитимитет ИЗ БиХ, добијене још док је османски султан био халифа, јасно је да међу Бошњацима може бити само један реису-л-уелема. Не може их бити више.

Сад имамо практично реису-л-улему и у Црној Гори, а и у Србији. То би практично требало да иде ка том обједињавању. Санџак је простор гдје аутохтоно живе Бошњаци и то на неки начин треба бити препознато“, рекао је Бичакчић. Објашњавајући у којем правцу ће ићи јачање реиса ИЗ БиХ, Бичакчић истиче да ће на врху те заједнице постојати два тијела – ријасет као извршни орган и влада која ће имати пет или шест управа, а постојаће и вијеће муфтија које ће чинити све муфтије.

Ријасет би био оперативно управно тијело, али би ингеренције имали реис-ул-улема и вијеће муфтија.То би био орган који би и стратегију ИЗ и битне одлуке усмјеравао према ријасету који би их потом спроводио, прецизира Бичакчић.

Коментариши чланак

Коментара