Регион

Хиљаде људи у „Шетњи за Зорана“

028814
Више хиљада људи било је у „Шетњи за Зорана“ поводом 10-годишњице убиства Ђинђића.

На челу колоне били су су Борис Тадић, Драган Ђилас и Чедомир Јовановић. Саобраћај у ширем центру Београда је био успорен, а видљиво је било и појачано присуство полиције.

Тачно у подне колоне које су предводили предсједник ДС-а Драган Ђилас и лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић спојиле су се на Теразијама и кренуле ка згради Владе Србије.

Послије полагања вијенаца, колона је кренула ка Алеји великана гдје је Ђинђић сахрањен.

Јовановић је, након полагања вијенца испред зграде Владе Србије, новинарима рекао да је ово прилика и за договор “не политика и политичара, већ свих нас који овдје живимо”.

Он је навео и да данашњи дан подсјећа да правда мора да буде задовољена, да су убице у затвору, али да је, како је поручио, данашњи дан доказ да правда није у потпуности задовољена.

„Мислим на политичку позадину 12. марта, на оне који нису спремни да преузму одговорност због околности које су створили и атмосфере у којој је постало нормално убити Зорана Ђинђића,“ рекао је Јовановић.

Драган Ђилас је након полагања вијенца рекао да му је драго што многе партије данас учествују у „Шетњи за Зорана“.

„Зоран нас је научио шта значе ријечи нада и вјеровање и сваки пут када је пао имао је снаге да устане,“ рекао је он.

Ђилас је додао да је Ђинђић најзаслужнији за свргавање бившег предсједника Србије Слободана Милошевића и да је грађанима уливао потребну наду и енергију у промјене на боље.

Ђилас је рекао да није био сарадник Зорана Ђинђића, али да је учествовао у свим протестним шетњама и да сматра да Ђинђић не припада само једној странци, већ читавој Србији и свим њеним грађанима.

Након што су политичари положили вијенце на мјесту убиства првог демократског премијера, бројни грађани су палили свијеће и полагали цвијеће.

Колона се са тог мјеста упутила Немањином улицом ка Новом гробљу, гдје је у Алеји заслужних грађана сахрањен Зоран Ђинђић. Централне градске улице којима пролази поворка затворене су док не прође колона учесника „Шетње за Зорана“.

Нешто послије 11 часова кренула је колона људи која се окупила испред сједишта ЛДП-а у Симиној улици и коју су предводили су лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић, министар Расим Љајић, лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак, историчарка Латинка Перовић, предсједник Социјалдемократске уније Жарко Кораћ, бивши чланови ДОС-а…

У колони су били и хрватски политички аналитичар Жарко Пуховски, глумица Лана Богдановић и други.

Та колона се око поднева спојила са колоном ДС-а коју су предводили Борис Тадић и Драган Ђилас, као и предсједник владе Војводине Бојан Пајтић.

Ово је први пут да су на традиционалној шетњи заједнички учествовали присталице Демократске странке и Либерално-демократске партије.

Из ових странака поручују да су они само логистички организовали шетњу која је заправо замишљена као надстраначки догађај.

Супруга и син убијеног премијера Ружица и Лука Ђинђић обишли су око 13 часова гроб у Алеји великана.

Чланови Владе Србије предвођени премијером Ивицом Дачићем положили су вијенац испред улаза у зграду Владе, на мјесту на ком је Ђинђић убијен пре 10 година. Полагању вијенаца и одавању поште присуствовали су први потпредседник Владе министар одбране Александар Вучић, потпредседник и министар рада и запошљавања Јован Кркобабић и остали министри.

Вијенац је положила мајка убијеног премијера Мила Ђинђић, а у име његове Владе бивши министри Александар Влаховић, Гордана Матковић, Слободан Милосављевић, Горан Питић и Драгослав Шумарац. И сестра Зорана Ђинђића, Гордана, обишла је гроб Зорана Ђинђића на десету годишњицу његовог убиства. Пошту Ђинђићу одали су данас и остали министри из његовог кабинета, попут Небојше Човића, Драгана Веселинова, Драгана Миловановића…

У изјавама новинарима грађани углавном понављају да је Ђинђић имао неисцрпну енергију, значио је „неку нову Србију“, имао је визију и да „нисмо ни свјесни шта смо изгубили“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *