Регион

Грчка: „Најгоре је прошло“

020735

Грчки министар финансија Јанис Стоурнарас вјерује да је најгоре за његову земљу већ прошло.“Дефинитивно постоји трачак наде, назире се свјетло на крају тунела“, рекао је Стоурнарас. Он је додао да је могућност да Грчка напусти еврозону сада веома мала.

Према његовим ријечима, сви водећи показатељи су позитивни. „Успјели смо да преокренемо економију. И на тржиштима влада оптимизам.

Депозити се враћају банкама, влада плаћа заостале обавезе приватном сектору и постоји промјена у начину на који нас гледа Европа“, рекао је он Би-Би-Сију.

Он је додао да је једна трећина посла одрађена и да има разлога за наду.

Грчка је обезбједила прошле године велику финансијску помоћ међународних кредитора након усвојеног пакета мјера штедње и проведених реформи.

Међутим, у Грчкој је и даље највећа стопа незапослености од 26,8 одсто, све је више бескућника и сиротиње. За то вријеме рецесија, најгора у модерној историји уопште, већ шесту годину заредом погађа Грчку.

Ипак, министар сматра да су лоша времена иза Грчке.

„До краја посљедњег квартала 2013. ми ћемо бити на путу опоравка“, истиче министар.

Он је одлучан у ставу да ће доћи до привредног раста наредне године, чак и ако дође до пада 2013 за око 4,5 одсто.

„Увјерен сам 100 одсто да ће ово бити посљедња година рецесије за Грчку“, рекао је он.

Грчка има прилично незавидан задатак да смањи дуг на одржив ниво.

Тренутни дуг Грчке износи око 180 одсто друштвеног бруто производа, а циљ је 124 одсто до 2020, али је Међународни монетарни фонд /ММФ/ недавно рекао да то Атина не може постићи сама.

Поставља се питање да ли Стоурнарас намјерава да тражи да земаља ЕУ да отпишу дуговања Грчкој?

„Поздравио бих смањење дуга, али постоји много начина да се то постигне, али то треба тако урадити да се на неки начин минимизира губитак за друге стране“, рекао је он.

Што се тиче мјера штедње Стоурнарас је рекао да ако Грчка ове године проведе реформе више неће бити мјера штедње. „Више неће бити смањења плата, доприноса и пензија“, рекао је он.

Међутим, да Грци ово виде другачије показује и недавни догађај када је хитац испаљен у прозор резиденција министра финансија током протеста.

Стоурнарас је одлучио да задржи то полуразбијено стакло као подсјећање на „најнижу тачку грчке финансијске кризе“.

Коментариши чланак

Коментара