Регион

ЕУ одлучује о преласку границе с Хрватском

ЕУ одлучује о преласку границе с Хрватском

Још је неизвјесно да ли ће држављани БиХ моћи прелазити границу са Хрватском са личним картама, након што ова земља 1. јула уђе у ЕУ, јер ће о томе одлуку морати да донесе свака од 27 држава чланица Уније.

Иако се преговори о кретању грађана БиХ већ мјесецима воде између БиХ и Хрватске, из Европске комисије домаћим актерима ставили су до знања да не треба само они да се усагласе, већ да на то пристану и земље чланице ЕУ.

У записнику са састанка између представника БиХ, Хрватске и Европске комисије, који је крајем децембра прошле године одржан у Бриселу, наведено је да је разматран захтјев БиХ за наставак примјене Споразума између Савјета министара БиХ и Владе Хрватске о визним олакшицама, у дијелу који се односи на признавање личне карте БиХ као документа са којим ће се моћи прелазити граница између двије земље.

Портпарол Дирекције за европске интеграције БиХ Марина Каваз-Сиручић рекла је да би држављани БиХ могли прелазити границу са Хрватском са личном картом, то морају потврдити државе чланице ЕУ, јер се ради о њиховом законодавству.

– Морала би се радити дерогација „акија“, која каже да се спољне границе Уније прелазе са пасошем због обавезне употребе евиденцијских печата, односно мора се ставити печат уласка-изласка када се прелази спољна граница Европске уније. Да би се било шта ту промијенило сагласност морају дати чланице ЕУ – истакла је Каваз-Сиручић.

Додала је да шенгенска правна тековина налаже да се прелазак граница ЕУ прелази уз документ на који се ставља печат.

У Министарству безбједности БиХ, које је надлежно да са институцијама Хрватске води преговоре о овом питању, јуче нисмо успјели добити одговор какав је резултат досадашњих преговора.

БиХ је 10. децембра 2012. године на билатералном састанку одржаном у Загребу истакла важност овог питања, те затражила наставак примјене досадашњег споразума.

Овакав став БиХ је темељила на сличној ситуацији коју је Хрватска имала са Словенијом, Италијом и Мађарском, на великом броју држављана са двојним држављанством, те великим бројем прелазака границе у туристичкој сезони између двије државе.

Затражено је да се под истим условима то питање третира и за БиХ. Хрватска страна је тада истакла да ће о овом питању упознати надлежна тијела у Хрватској.

Портпарол шефа Делегације ЕУ и специјалног представника уније у БиХ Петера Соренсена, Енди Мекгафи рекао је „Гласу Српске“ да је на Хрватској да предузме потребне кораке, укључујући и добијање сагласности земаља чланица ЕУ, ако жели да олакша грађанима БиХ прелазак границе уз коришћење личне карте.

– Све земље чланице морају пристати на то – рекао је Мекгафи.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *