Регион

Додик: РС лидер у примјени информационих технологија

027306

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Српска у примјени информационих технологија лидер у региону, те да партнерство “Мајкрософта” и Републике у даљем периоду треба ширити на област здравства, јавне управе и образовања, преносе агенције.

Предсједник Додик је истакао да је на данашњем састанку са делегацијом “Мајкрософта” у Бањалуци било ријечи о сарадњи коју Република Српска већ годинама има са том компанијом, као и новим областима сарадње, њеном јачању и трајању.

– Имамо чиме да се похвалимо, заједно са представицима ове компаније ми смо у Републици Српској развијали одређене процедуре и омогућили да по примјени информационих технологија будемо и лидери у региону, што су нам данас потврдили и представици „Мајкрософта“ – нагласио је Додик.

Додик је увјерен да ће ова сарадња бити и додатно развијена.

Потпредсједник Владе Републике Српске и министар науке и технологије Јасмин Комић рекао је да је стална интенција Владе Српске ефикасна јавна управа, у чему је сарадња са “Мајкрософтом” врло корисна.

Он каже да ће будућа сарадња са овом свјетском компанијом резултирати новим услугама за грађане, али и новим погодностима за инвеститоре.

Генерални менаџер за “клауд стратегију” и директор за продају и лиценцирање технологије у централном свјетском одјељењу корпорације “Мајкрософт” за пословање са јавним сектором Џош Рајс рекао је да је веома задовољан и да цијени сарадњу “Мајкрософта” и Српске.

– Надамо се да ће се сарадња у образовању и здравству проширити и на друге области, како би се допринијело развоју привреде, знања из области информационих технологија и комуникација, те како би се побољшала ефикасност јавних служби – рекао је Рајс, који је у име “Мајкрософта” захвалио на гостољубивости домаћина у Српској.

Директор “Мајкрософта” за централну и источну Европу Дејан Цветковић нагласио је да је Српска мала земља, али изузетно агилна када је ријеч о новим технологијама, те да оно што се ради у Српској желе да промовишу и ван њених граница.

– И предсједник и премијер и министри Српске показали су изузетно лидерство и опредјељење за развој информационих технологија – додао је Цветковић.

Он је истакао да је сарадња са Републиком Српском дугорочна, јер је данас било разговора и о електронској Влади, и даљој имплементацији рјешења за модернизацију јавне управе у Српској.

– Влада Републике Српске је још прије четири године имала комплетну инфраструктуру за електронску сједницу, што је једно од првих рјешења у централној Европи, што сада имају све земље. Лидерство које је тада било видљиво из Српске било је нешто што смо искористили да промовишемо наше рјешење – додао је Цветковић.

Он је навео да се Српска није зауставила на лиценцирању и легализацији, већ иде “десет корака даље”, јер њен предсједник и премијер разговарају о реформи јавне управе уз кориштење информационих технологија.

Са делегацијом “Мајкрософта” данас је разговарао и премијер Српске Александар Џомбић, а уприличен је и радни доручак са министрима Српске, као и представницима града Бањалука.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *