Регион

Додик позвао Синдикат правосуђа да обустави штрајк

Милорад Додик (Фото: Новости)

Милорад Додик (Фото: Новости)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик позвао је данас Синдикат правосуђа Српске да у договору са Владом и надлежним министарствима, што прије обустави штрајк.

„Оно што можемо да потврдимо, и ја лично, јесте да ћемо учинити све да у што скоријем року, дође до бар дјелимичног враћања смањених плата“, рекао је предсједник Додик коментаришући штрајк административних радника запослених у правосуђу Српске.

Он је нагласио да искрено жали што је дошло до штрајка, те да заговара и подржава наставак дијалога Синдиката и Владе РС.

„Од Владе сам захтијевао да се перманентно траже могућности да се дио примања у областима у којима је дошло до смањења врати у овој години, како би у јануару 2014. године имали плате на нивоу из децембра прошле године“, рекао је Додик.

Он је навео да је ова година економски веома неизвјесна на глобалном плану, због чега се морало ићи са рестриктивним мјерама.

Запослени у образовању, полицији, управи и правосуђу ступили су у штрајк 21. јануара због смањења плата.

Синдикати управе, полиције и образовања 23. јануара ставили су мораторијум на штрајк, док су запослени у правосуђу наставили са штрајком.

Синдикат правосуђа Републике Српске јуче је позвао надлежне за преговарачки сто, упозоравајући на негативне посљедице штрајка који је ушао у трећу седмицу и тражећи да смањење плата запосленима у овој области не буде 20 него 10 одсто, као и осталим буџетским корисницима.

Иначе, посљедице опасне су за правосудни систем, али и за цијелу Републику Српску коју би нагомилани судски предмети могли да доведу у врло тешку ситуацију, упозорио је јуче предсједник Синдиката правосуђа РС Синиша Петровић.

У трећој седмици штрајка, у којем је тренутно више од 700 радника у 31 правосудној институцији, одложено је око 1.000 предмета што, упозорио је, представља огроман број и велики терет за наредни период.

„Предмети се гомилају, нити желимо то, нити да сносимо одговорност за такво стање“, рекао је Петровић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *