Регион

Добој дужан 45 милиона КМ

000172

Одборници Скупштине града Добој усвојили су јуче одлуку о новом кредитном задужењу од два милиона марака, чиме је укупан дуг по основу подигнутих кредита у посљедњих неколико година достигао око 45 милиона марака.

И прије подизања деветог кредита укупна вриједност кредита је премашила износ градског буџета у којем се за 2013. годину налази 33,64 милиона марака.

Посљедње задужење неће бити искоришћено за нове пројекте, већ ће тим новцем бити закрпљени дугови настали по основу капиталних улагања у претходној буџетској години.

Вршилац дужности начелника Одјељења за финансије Мирко Побрић истакао је да су праћењем извршења буџета увидјели да се одређене обавезе морају пренијети у ову годину.

– Закон о буџетском систему дозвољава кредитно задужење за измирење таквих обавеза насталих у претходном периоду. То нису обавезе за трошкове исплате плата. Првенствено се ради о дуговима према добављачима за извршене услуге у капиталним улагањима и евентуално за одређену опрему – објаснио је Побрић.

Посљедњи кредит ова локална заједница подигла је у априлу прошле године. Тај кредит износио је десет милиона марака и потрошен је за капитална улагања и инфраструктуру.

– Годишња рата града Добоја износи 4,4 милиона марака, без новог задужења. Кредитна задужења у овој години биће знатно мања с обзиром на то да је почела отплата дуга по основу раније подигнутих кредита – казао је Побрић.

Два одборника Социјалистичке партије били су уздржани приликом гласања о новом задужењу. Одборник СП-а Срђан Тодоровић истакао је да је власт у Добоју довољно задужила грађане у протеклом периоду за оно што не доноси поврат новца.

– Треба размишљати како ће будуће генерације враћати те дугове и шта остављамо својој дјеци. Не знамо колико смо задужени, каква је структура задужења, када ће нас те рате стићи и да ли ћемо моћи у сљедећој години све то да сервисирамо. Не знамо колики су дугови из прошле године. Можда ће требати још један кредит – рекао је Тодоровић.

Ново задужење нису подржали ни одборник СДА Михнет Окић и два одборника коалиције „Листа за Добој“ Пејо Крњић и Мурвет Барјактаревић.

Бајрактаревић је истакао да ни код прошлог, а ни код овог кредитног задужења новац није усмјерен у праве сврхе.

– Ми од овог задужења ниједне марке нисмо дали за привреду и запошљавање, а само привреда и запошљавање могу да враћају кредите – казао је Бајрактаревић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Зоран Благојевић објаснио је да кредитна задужења нису популарна, али да нема разлога да СНСД гласа против.

– О задужењима је требало размишљати у претходном сазиву, као и о другим кредитима који пристижу на наплату. Ово значи преливање, односно рјешавање горућих проблема, који се и рјешавају кредитним задужењима – казао је Благојевић.

Према мишљењу одборника НДС-а Сретка Ђурковића, на овај износ кредита је требало додати још једну нулу.

– Не може се без кредита. Па, читав свијет своју економију базира на томе – појаснио је Ђурковић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *