Регион

Дачић: Десет година лажемо да је Косово српско

Ivica-Dacic
Београд – Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је да се десет година лагало да су окупиране територије српске и да је то чак озваничено и Уставом.
„Лагало се да је Косово наше, па је то чак и озваничено и Уставом. Данас, тај исти Устав ни најмање не помаже. Председник Србије не може на Косово. Ни председник Владе. Ни министри. Ни полиција. Ни војска“, рекао је Дачић за НИН.

Агенција Ројтерс оценила је да је Дачићева изјава најновији знак да је Београд направио историјски заокрет у журби да осигура преговоре о пријему Србије у Европску унију.

У ауторском тексту поводом десет година од убиства Зорана Ђинђића, Дачић је навео да су окупиране територије готово десет година било табу тема и да о томе, званично, нико није смео да каже истину.

По речима Дачића, Србима је дозвољено да само – напусте Косово. „Толико је оно наше и толико, на њему, важи наш Устав и наши закони“, оценио је Дачић.

Премијер је указао да Србију чека недовршен посао дефинисања сопственог простора, успостављања стварних државних граница, као и покушај да од окупираних територија, пре свега за Србе који тамо живе, спасе што се спасти може, и обезбеди им нормалан, безбедан живот и јасну будућност.

„На тај начин, и само на тај начин, и Србија ће имати будућност“, оценио је Дачића.

Ројтерс је навео да Србија не признаје Косово, али је под притиском да побољша односе са својом бившом покрајином да би ЕУ „дала зелено светло“ за приступне преговоре и да би преко потребним страним инвеститорима послала важну поруку о својој стабилности.

Северни, српски део територије окупираних територија је сада у центру преговора који се воде уз посредовање ЕУ између Дачића и његовог косовског колеге, бившег герилског команданта Хашима Тачија, који се настављају 20. марта у Бриселу, подсетио је Ројтерс.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *