Вијести, Регион

Брисел: Почела 8. рунда дијалога

029310

У Бриселу је почела осма рунда дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, а прва је у зграду у којој је канцеларија Кетрин Ештон стигла делегација Србије.

Преговарачки тим је стигао у конвоју возила и ушао директно у зграду, због чега нико није био у могућности да да било какве изјаве, јављају агенције.

Кључно питање биће аутономија за Србе на КиМ, а о горућим темама с Ештоновом прво разговара делегација из Београда, која је бројнија него раније. Потврде о евентуалном ранијем састанку са дипломатама САД још нема. Обје делегације стигле су још јуче у Брисел и то бројније, у односу на седму рунду дијалога. У делегацији из Београда је и први потпредсједник Владе Александар Вучић и потпредсједница за евроинтеграције Сузана Грубјешић, а у Брисел је јутрос отпутовао и Иван Мркић, министар спољних послова. Атмосфера пред данашњу рунду била је веома напета, јер ће на столу бити до сада најосјетљивија питања, око чијих финеса ће се „ломити копља“, тако да се очекују притисци на обје делегације.

Названично, прије састанка с Ештоновом, преговарачки тимови су требало да се састану одвојено са високим америчким дипломатом Филипом Рикером, што је и до сада био случај. Након тих сусрета, обје делегације, такође одвојено, иду на разговор с Ештоновом, а тек након тога сви ће сјести за исти сто. Немогуће је предвидјети колико ће данашњи преговори трајати, с обзиром на изузетно осјетљиве теме које су пред учесницима дијалога, а сви кажу да је „једино сигурно да ништа није сигурно“.

Државни врх Србије је на састанку јуче, уочи осме рунде дијалога, постигао договор о томе шта је минимум српских захтјева и који ће бити састав делегације, у којој ће, осим Дачића, овог пута бити и Александар Вучић, Сузана Грубјешић и Иван Мркић.

Коментариши чланак

Коментара