Регион

Босић: Kонфликт хрватског и бошњачког концепта изазвао кризу

021226

Главни узрок кризе на нивоу БиХ је конфликт хрватског и бошњачког концепта у Федерацији БиХ и, док се не нађе неко рјешење, сви ће на неки начин бити жртве тог неријешеног питања, тврди предсједник СДС-а Младен Босић.

– То, прије свега, зависи од односа ХДЗ-а и СДП-а. Персонификујем те двије странке, хоће ли успјети да нађу коначно неку заједничку политику и неки заједнички план – хоће ли ХДЗ успјети да уђе у федералну Владу, јер нема пуно времена. Идуће године нема простора за било какве комбинације – рекао је Босић.

Он је за федералну штампу појаснио да је ова година пресудна и за политичку сцену у 2014. години, јер, ако криза у односима у ФБиХ буде настављена наредних шест мјесеци, она ће остати до наредних избора.

Босић сматра да је ФБиХ у овом тренутку генератор кризе, јер је унутар ње неколико нивоа тешког политичког сукоба.

– Један је ниво бошњачке-хрватске странке, други подједнако жесток ниво сукоба је унутар бошњачких странака кроз сукоб СДП – СДА, а има и трећи – мале хрватске странке и два ХДЗ-а, јер ове мање дјелују заједно са бошњачким странкама. Дакле, ситуација је веома конфузна – нагласио је лидер СДС-а.

Према његовом мишљењу, ово што странке из Републике Српске до сада „играју“ заједно на нивоу БиХ у ствари је фактор стабилизације.

– У овом случају постоје шансе да се дође до неког договора у оквиру ФБиХ, а онда да се дође до договора на нивоу БиХ – сматра Босић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *