Регион

БиХ забранила увоз млијека „Дукат“ и „Виндија“

028095

У Хрватској су повучене велике количине млијека произвођача „Дукат“ и „Виндија“ због канцерогеног састојка – афлатоксина, преносе медији.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ и Канцеларија за ветеринарство БиХ данас су забранили увоз млијека хрватских произвођача „Дукат“ и „Виндија“ у којем је пронађен опасни афлатоксин, а хрватско министарство пољопривреде повлачи поједине врсте млијека, на које су их упозорили са тржишта БиХ.

Хрватско министарство пољопривреде саопштило је да ће са тржишта бити повучена поједина паковања трајног млијека „Дукат“ и „Виндија“ због сумње на повећану концентрацију канцерогеног састојка афлатоксина М1.

Из продаје се повлачи Виндијино трајно млијеко са 2,8 одсто млијечне масти у паковању од једног литра са роком употребе до 3. јула 2013. године, Виндијино УХТ (хомогенизовано и стерилизовано) млијеко са 2,8 одсто млијечне масти, у паковању од једног литра, са роком употребе до 24. и 31. јуни 2013. године, Дукатово трајно млијеко са 2,8 одсто млијечне масти, у паковању од пола литра, са роком употребе до 24. маја 2013. године, као и Дукатово трајно млијеко „Лагано јутро“ са 2,8 одсто млијечне масти, од једног литра, са роком употребе до 25. априла 2013. године.

Након што су налазом Хрватског ветеринарског института утврђене концентрације афлатоксина М1 мањих одступања од дозвољених, узорци млијека су послати у специјализовану лабораторију у Бечу ради додатне потврде налаза. Резултати тих налаза биће познати средином фебруара.

Афлатоксини су токсични и убрајају се у групу најканцерогенијих познатих супстанци, а иначе су природни микотоксини које производе многе врсте гљива Аспергилус.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *