Регион

БиХ се припрема за улазак Хрватске у ЕУ

006167

Савјет министара Босне и Херцеговине усвојио је данас низ мјера нужних за функционисање државе након уласка Хрватске у Европску унију, посебно на плану пољопривредне производње и граничног и инспекцијског надзора.

У свим будућим преговорима који се односе на питања увоза и извоза робе преко луке Плоче, закључио је Савјет министра, не смије бити угрожен достигнути статус који БиХ има на путу ка Унији.

Државна комисија за интегрисано управљање границом БиХ истовремено води преговоре с Хрватском у вези са споразумом о слободном транзиту преко територија БиХ и Хрватске кроз Неум и у Луку Плоче, као и за израду студије предизводљивости за повезивање територије Хрватске, укључујући и опцију коридора кроз Неум.

Очекује се, преноси агенција Хина, и потписивање новог споразума с Хрватском о пограничном саобраћају и сарадњи, а у току су и припреме за градњу главног граничног прелаза код Градишке, Ивањице, Горице и Орашја.

Савјет министара је оцијенио да двије државе поводом образовања и држављанства немају отворених питања, док је Министарство цивилних послова БиХ предузело потребне кораке и покренуло поступак ради рјешавања радноправног и социјалног статуса радника из БиХ запослених у Хрватској, који су од 1991. до 1995. године отпуштени с посла.

Прихваћен је приједлог Хрватске о привременом рјешењу издавања пограничних пропусница, како би становницима који живе у том подручју био омогућен прелазак преко граничних прелаза за погранични саобраћај и након 1. јула 2013. године.

Министарство безбједности добило је задужење да на билатералној основи настави разговоре с хрватском страном у вези с даљом примјеном споразума између Савјета министара БиХ и хрватске владе о визним олакшицама у дијелу који се односи на признавање личне карте БиХ, као документа с којима ће моћи да се прелази граница између БиХ и Хрватске након њеног уласка у ЕУ.

Сједници је присуствовао и специјални представник Европске уније у БиХ Петер Соренсен, који је позвао власти БиХ на улагање додатних напора како би се испуниле преостале обавезе из раније усвојеног Акционог плана везаног за приступање Хрватске Унији.

„Ми смо ту да вам помогнемо, но власти у БиХ морају да заврше посао и омогуће да БиХ усвајањем стандарда ЕУ потпуно спремна дочека 1. јул“, поручио је Соренсен.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *