Регион

Без мостa код Градишке ове године!?

024186
Изградња међудржавног моста на Сави код Градишке требало би да почне тек идуће године, упркос најавама да ће се то бити у овогодишњој грађевинској сезони.

Ресорни министри БиХ и Хрватске Дамир Хаџић и Синиша Хајдаш Дончић изјавили су у Сарајеву да је договорено формирање радног тијела како би био ријешен проблем у вези с разликом у цијени изградње овог моста. Првобитна цијена са 27 милиона евра повећана је на 42 милиона, а изградњу моста, који ће аутопут Бањалука – Градишка повезати с аутопутем Загреб – Београд, финансираће БиХ и Хрватска. Хаџић је нагласио изузетну важност овог моста за БиХ, јер је Градишка један од два прелаза преко којих ће БиХ моћи увозити и извозити све прехрамбене производе након

уласка Хрватске у ЕУ. „БиХ је обезбиједила 50 одсто средстава за овај мост, а у наредних 30 дана очекујемо издавање грађевинске дозволе“, рекао је Хаџић. Хрватски министар каже да су Загребу потребна три мјесеца за ревизију пројекта и додатно вријеме за нову студију о заштити околине, тако да изградњу моста очекују почетком идуће године.

Недељко Чубриловић, министар саобраћаја и веза РС, истакао је да је изградња овог моста један од најважнијих инфраструктурних пројеката, за који су заинтересовани РС, БиХ и Хрватска. Позвао је Хрватску да детаљно провјери како је првобитна цијена изградње повећана, и додао, да РС и БиХ од Хрватске очекују нову цијену која не би смјела да буде знатно већа од уговорене, али и ревидирани главни пројекат, како би домаће надлежне институције могле да дају сагласност на ту пројектну документацију.

Након састанка министара речено је да је много боља ситуација у вези с изградњом међудржавног моста на Сави код Свилаја, чија би изградња могла да почне на љето, јер би 18. марта требало да буду отворене понуде. Обје земље обезбиједиле су новац за овај мост уз који ће бити изграђене приступне саобраћајнице.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *