Регион

70 година од Стаљинградске Битке

У Русији се различитим манифестацијама обележава 70 година победе Совјета код Стаљинграда и највећег пораза нациста у Другом светском рату. У бици је, према руским званичним подацима, погинуло два милиона људи са обе стране.spomenik-staljingrad-700x525

Русија обележава 70 година од совјетске победе код Стаљинграда и највећег пораза нацистичке Немачке у Другом светском рату, који је представљао прекретницу у највећем ратном сукобу у историји.

Поводом јубилеја, бивши Стаљинград, а од 1961. године Волгоград, украшен је великим бројем застава и црвено-жутим плакатима у част победника.У плану је и реконструкција чувене битке.

Руски председник Владимир Путин присуствоваће у Волгограду паради у којој ће више од 650 војника продефиловати у униформама Црвене армије, а различите манифестације планиране су и у Москви.

Иначе, трупе немачког фелдмаршала Фридриха фон Паулуса капитулирале су 2. фебруара 1943. године опкољене војницима Црвене армије, после крваве битке која је у јулу 1942. почела за тај град на обали Волге, важан транзитни центар на путу за Кавказ и његове богате ресурсе нафте и гаса.

Staljingrad-t

То је била прва масовна предаја нацистичке војске од почетка рата која је променила ток сукоба како на стратешком, тако и на психолошком плану за Совјете, који су на почетку рата били деморалисани због серије пораза. Битка за Стаљинград је, такође, једна од најкрвавијих у историји.

Најпре засут бомбама немачких авиона, Стаљинград је потом дуже од шест месеци био поприште уличних борби између немачких војника и совјетских војника и цивила. Борци су имали додатног непријатеља, зиму и глад.

st

У бици је, према руским званичним подацима, погинуло два милиона људи са обе стране.

“Непрекидно су бомбардовали, од девет сати ујутру до четири поподне. Два пута наш подрум је био закопан после експлозија, али смо се извукли”, сећа се 93-годишња Тајсија Постнова, која је у септембру 1942. као студенткиња медицине послата на фронт.

“Повређени су непрекидно пристизали. Већина оних које бисмо лечили, враћали су се на фронт”, прича Постнова.

Пошто је намирнице било тешко наћи, дуго је преживљавала само на сувом хлебу и неколико гутљаја воде.

(РТС)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *