Вијести, Свијет

Израелски званичник Асаду: Ако нас нападнеш рушимо те

030046
Ако сиријски предсjедник Башар Асад реагује нападом на Израел, ризикује пад свог режима, рекао је јуче један високи израелски званичник за Њујорк тајмс.

Новинар Тајмса Марк Ландлер написао је да је тај званичник контактирао амерички лист на своју иницијативу, истакавши да су га у посљедња два дана информисали други високи израелски званичници, који добро знају шта се дешава у Сирији.

Изјава анонимног званичника је у Тајмсу представљена као покушај да се јавно упути порука сиријском предсједнику да не предузима војне кораке против Израела.

Он је додао да јеврејска држава разматра нове ударе у Сирији, како би спријечио трансфер унапређеног оружја либанском Хезболаху. Трансфер таквог оружја ће дестабилизовати и довести у опасност цио регион.

Ако Асад реагује нападом или покуша да удари на Израел преко терористичких савезника, онда ризикује да његов режим изгуби, јер ће се Израелци осветити, рекао је тај званичник. Он је такође истакао да се Израел до сада уздржавао од мијешања у сиријски грађански рат и да ће се држати те политике све док Асад избјегава да нападне ту сусједну земљу директно или индиректно.

Прошле недјеље је вођа Хезболаха Хасан Насралах запретио да ће Сирија снабдети његову организацију оружјем, које ће промијенити равнотежу снага. Био је то његов одговор на недавна два ваздушн удара крај Дамаска, који се у страним медијима приписују Израелу, наводи израелски лист Хаарец. У одговору на нападе Дамаск ће дати либанским борцима усавршено оружје које нису раније имали, нагласио је Насралах, додавши да ће Хезболах подржати сваку групу која тежи да нападне Израел на Голанској висији.

Међутим, званичници у арапском свијету су изразили сумњу да ће Дамаск учествовати у отварању фронта на Голану, јер је став Израела да сматра Асада одговорним за сваки напад који потиче са сиријске територије. Вјерује се да би Израел одмах одговорио на такве нападе ударима на мете и у Сирији и у Либану, закључује Хаарец.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *