Вијести, Регион

Државни врх Хрватске у Јасеновцу

Jasenovac

У меморијалном подручју Јасеновац, на мјесту бившег усташког логора смрти, код споменика Камени цвијет, одржана комеморација у знак сјећања на пробој посљедњих затвореника логора 22. априла 1945. године, али и у знак почасти на све страдале и преживеле логораше.

Комеморативну свечаност код споменика Цвет отворила је предсједница Савјета Спомен-подручја Јасеновац Катица Седмак.

Јавна установа Јасеновац стално ради на утврђивању броја жртава, чији ће коначни број остати непознаница јер су многи убијени чим су доведени, прије него што су били евидентирани. До сада је утврђено да је убијено 83.301 особа на 10 локалитета тога логорског комплекса, од чега више од 20.000 жена и 20.101 дијете до узраста од 14 година, рекла је Седмак, јавља ХРТ.

Комеморацији су присуствовали преживјели логораши, председник Хрватске Иво Јосиповић, представници хрватске Владе и српских, јеврејских, ромских и антифасистичких организација, као и дипломатски кор.

Иво Јосиповић одликовао је преживјеле логораше те позвао на љубав и заједништво.

„Сјећање на жртве је чин праведности. Једнако тако, не можемо бити успјешно и праведно друштво, ако не прихватимо историјску поруку да мржња никада не смије бити извињење за нову мржњу, да злочин не смије бити повод и не смије бити извињење за други злочин“, рекао је Јосиповић.

Према подацима Меморијалног подручја Јасеновац, до марта ове године прикупљена су имена и подаци за 83.145 жртава, док је на списку Музеја жртава геноцида у Београду до сада поименично наведено нешто мање од 89.000 жртава.

Комеморација је требало да буде одржана 21. априла, али је одложена због поплављеног терена.

Средином априла 1945. године усташе су почеле да се припремају за напуштање логора, укључујући и ликвидаицју затвореника.

Око 600 од укупно 1.073 још живих логораша напало је усташку стражу и кренуло у пробој који је преживело њих 91.

Преосталих 473 логораша, који због немоћи и болести нису учествовали у пробоју убијено је и спаљено заједно с логорским објектима. Истог дана, извршен је пробој логораша Кожаре, радног дијела логора у самом мјесту Јасеновац. Од 167 логораша 11 је преживјело. Партизани су у логор ушли почетком маја 1945.

Питање броја жртава било је предмет манипулација, јер су се процјене кретале од неколико хиљада до око 30 хиљада у Хрватској и од 700.000 до милион у Србији.

 

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *