Вијести, Свијет

Путин у Њемачкој са Меркеловом

029425

Предсједника Русије Владимира Путина у Њемачкој су дочекали критичари, политичари, обнажене жене на демонстрацијама, црно вино на рођендану и не баш одушевљени медији, који оцјењују да је заправо једина добра вијест његове посјете да привредни односи са Русијом „бујају“.

Двије земље имају годишњи обим робне размјене око 80 милијарди евра, с тенденцијом раста и зато би Русија и привредни савези са Запада радо видјели укидање визног режима између ЕУ и Русије, кажу њемачки коментатори. Путин и њемачка канцеларка Ангела Меркел позвали су данас Сјеверну Кореју да обустави своје војне провокације.

Сагласили су се и да међународна заједница у вези са стањем у Сјеверној Кореји мора дјеловати смирујуће и на обустављању провокација. Путинова посјета Немачкој, гдје га је, умјесто некадашњег канцелара Герхрарда Шредера са којим је био пријатељ, дочекала конзервативна Меркел, почела је „фронталним нападом“ и власти и опозиције, који су га критиковали због рације у московским просторијама њемачких НВО – „Конрад Аденауер“, блиске демохришћанима, и „Фридрих Еберт“- блиске социјалдемократама.

Један од шефова опозиционе партије Зелени, Клаудија Рот назвала је Путина деспотом и позвала на протесте против њега.Путин је у Хановеру, заједно с Меркеловом, положио вијенац на гробове жртава фашизма, а у том граду га, како су писали медији, осим тешких политичких разговора, сачекале и ведрије теме и црно вино на прослави Шредеровог 69. рођендана.

Коментариши чланак

Коментара