Вијести, Свијет

Бан Ки Мун ће учествовати у дебати о раду Хага

011394
Генерални секретар УН Бан Ки Мун потврдио учешће у дебати о раду међународних кривичних трибунала, која ће бити одржана 10. априла у Генералној скупштини УН.

У Канцеларији председавајућег ГСУН речено је за Танјуг да ће се Бан Ки Мун учесницима скупа обратити на почетку, уз предсједника Генералне скупштине Вука Јеремића.

Међу великим бројем државника, који ће говорити на скупу, биће и предсједник Србије Томислав Николић, најављено је раније из Београда.

Јеремић је прије неколико дана изјавио да од самог почетка постоји притисак због одлуке да се тема међународног кривичног правосуђа стави на листу јавних расправа у ГСУН.

Он је тада истакао да нема силе која би га натјерала да одустане од дебате заказане за 10. април, најавивши учешће представника великог броја држава чланица УН.

О притисцима је недавно писао и угледни амерички часопис „Форин полиси“, истакавши да се одржавању дебате противи један дио међународне заједнице.

Иако су прво прихватили учешће у дебати, послије пар дана су то учешће отказали предсједница Парламентарне скупштине држава чланица ИЦХ Тина Интелман и извршни директор Хјуман рајтс воча Кенет Рот.

У канцеларији предсједника Генералне скупштине УН кажу да ће коначан списак учесника на јавној дебати саопштити 24 сата пред само одржавање.

Коментариши чланак

Коментара