Вијести, Регион

Брисел испитује судије и тужиоце из БиХ

023236

Осим анализе надлежности Суда БиХ и рјешавања предмета ратних злочина, у новој рунди структуралног дијалога о реформи правосуђа први пут ће бити разматран и професионализам и одговорност лица у правосуђу, посебно сукоб интереса, те ефикасност рада свих судова и тужилаштава у БиХ.

Четврти састанак у оквиру структуралног дијалога БиХ и ЕУ најављен је за 8. и 9. април у Брчком, а дневни ред, усаглашен је између представника БиХ, Републике Српске и ФБиХ, сазнаје Глас.

Првог дана дијалога биће одржане три сесије, а прво питање којим ће се домаћи и европски стручњаци бавити је спровођење Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина. У оквиру овог, посебна пажња ће бити посвећена финансијском аспекту рјешавања предмета и регионалној сарадњи. Предмет расправе биће и пренос истрага и предмета ратних злочина на ентитете, те каква је примјена кривичног законодавства у предметима ратних злочина. Овдје се пажња треба посветити ретроактивној примјени закона од стране Суда БиХ.

У оквиру сесије о функционисању судова, биће

разматрана радна верзија Закона о судовима БиХ, којим је предвиђено да се из Суда БиХ издвоји Апелационо одјељење и формира виши суд БиХ. Осим тога, први пут ће на дијалогу бити покренуто питање професионализма и одговорности лица у правосуђу, а посебно аспекти који се односе на сукоб интереса. Међу темама је и раздвајање судског од тужилачког савјета.

Предсједник ВСТС-а Милорад Новковић рекао је да жучну расправу очекује о теми надлежности Суда БиХ, као и раздвајања савјета у оквиру ВСТС-а. Навео је да ће бити разматрана и ефикасност рада свих судова и тужилаштава у БиХ.

Представници РС сматрају да је кључно питање дефинисање надлежности Суда БиХ, као и то да овај суд више не изузима предмете од ентитетских судова.

Теме у оквиру дијалога:

» Рјешавање предмета ратних злочина

» Надлежности Суда БиХ

» Ретроактивна примјена закона од стране Суда БиХ

» Ефикасност и независност правосуђа

Другог дана дијалога биће одржане двије сесије о извршењу кривичних санкција, о превенцији корупције и криминала у ФБиХ, као и капитална улагања у вези са Државним затвором, форензичком психијатријом, те смјештајем тужилаштава. На завршној сесији утврдиће се распоред идућих састанака, а Европска комисија даће препоруке по којима у БиХ треба даље да се поступа у реформи правосуђа.

Коментариши чланак

Коментара