Вијести, Регион

Кустурица ће снимати филм о трговини органима на Косову

024692

Познати филмски редитељ Емир Кустурица најавио је да ће у наредне три године снимати филм о трговини људским органима на Косову и Метохији, као једној од највећих тема овог вијека и „најбруталнијем акту и најјачем знаку повратка у паганско доба“.

„Мислим да ћу ја то да снимам у наредне три године зато што је то велики филм и он подразумијева велике припреме и инвестиције, а идеја је заправо сценарио моје кћерке који је заправо написан у оном дјелу када смо сви били збланути, а онда полако схватали да је то можда и највећа тема овог вијека – као што се велики романи пишу на велике теме, тако и све друго постаје велико у умјетности онда када се у самом зрну појаве ти обриси“, казао је Кустурица Танјугу.

Тако ће тај филм који је, како је рекао, уједно прича и о Достојевеском, бити „на једној терци“ доведен до највећег искушења које је тај вијек имао – вађењу људских органа као можда „најбруталнијег акта и најачег знака повратка у пагонско доба“.

Кустурица каже да остаје при идеји да филм снима у Русији, јер је добар дио сижеа везан за ту земљу, а радња која се односи на Косово и Метохију биће снимљена на неком другом мјесту.

Кустурица је о том флиму говорио и учесницима „Вивалди форума“ који је током викенда одржан на Мећавнику, када је „открио“ да дуго пише роман који се зове „Драги мој Фјодоре“, а главни јунак је наш човјек који годинама живи у Паризу и сања о томе да интерперетира Достојевског и направи „Злочин и казну“, а на том путу преко Сант Петербурга доћи ће и до Косова и Метохије.

Редитељ је рекао да не постоји већа тема од те у сфери умјетности, и нагласио да је наш усуд да „заборављамо нешто сташно што нам се десило“, али да је зато он ту да подсјети.

Коментариши чланак

Коментара