Вијести, Регион

Сутра генерални штрајк жељезничара у ФБиХ

012736

Жељезничари у Федерацији БиХ ступиће сутра у генерални штрајк, тражећи од управе Жељезница Федерације исплату заостале плате и рјешавање питања здравственог осигурања.

„Управа радницима тренутно дугује једну плату, али наш основни захтјеви јесу обезбјеђивање здравственог осигурања и континуирано овјеравање здравствених књижица“, рекао је данас замјеник предсједника Самосталног синдиката извршног особља Жељезница ФБиХ Мехмед Бешић.

Према његовим ријечима, здравствено осигурање највећи је проблем, јер радници Жељезница и њихове породица у једној календарској години само шест мјесеци имају обезбијеђене услуге здравствене заштите.

„На основу досадашње праксе, ми у једној години можемо овјерити здравствену књижицу само шест мјесеци и у том периоду можемо добити здравствену заштиту“, истакао је Бешић.

Он је објаснио да ће за вријеме трајања штрајка, на основу Закона о штрајку и договора са управом предузећа, бити обезбијеђен минималан процес рада.

За вријеме генералног штрајка жељезничких радника саобраћаће возови за превоз путника на локалним и међународним линијама, док ће бити обустављен саобраћај теретних возова.

„Превоз путника на релацији Добој – Тузла неће се обављати, односно, вјерујемо да ће воз саобраћати само на дијелу линије кроз Републику Српску“, додао је Бешић.

У штрајку, који ће трајати до испуњења захтјева, учествоваће чланови три синдиката: Независног синдиката жељезничара у ФБиХ, Самосталног синдиката извршног особља подручје инфраструктуре те Самосталног синдиката техничко-колске службе Жељезница ФБиХ, уз подршку остала четири синдиката жељезничких радника.

Почетак генералног штрајка заказан је за сутра у 7.00 часова.

Коментариши чланак

Коментара