Свијет

БРИКС запео око оснивања Развојне банке

029189

Лидери земаља групе БРИКС нису данас постигли договор о оснивању дуго очекиване Развојне банке, која би требало да представља конкуренцију западним институцијама попут Свјетске банке.

Послије разговора у јужноафричком лучком граду Дурбану, лидери Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке Републике , сложили су се око оснивања заједничког кредитора за финансирање инфраструктурних пројеката, али су указали на неопходност додатних разговора са циљем финализовања плана, преноси Франс прес.

„Задовољни смо што је оснивање нове Развојне банке изводљиво. Одлучили смо да покренемо формалне разговоре за оснивање Развојне банке БРИКС-а“, рекао је предсједник Јужноафричке Републике Џејкоб Зума.

Јужноафричка Република и друге земље су се, међутим, надале да ће и формално бити лансиран инфраструктурни фонд вриједан 50 милијарди долара.

Развојна банка је виђена као начин за повећање утицаја земаља БРИКС-а на свјетској сцени, а која би се такође ухватила у коштац са европском економском кризом и позабавила инфраструктурном потрошњом, у износу од 4,5 билиона долара, колико је БРИКС процијенио да ће бити потребно у наредних пет година.

Умјесто оснивања фонда од 50 милијарди долара, лидери БРИКС-а су се једино сложили да ће првобитни допринос банци бити „значајан и довољан како би се омогућило њено ефикасно функционисање“.

Земље БРИКС-а заједно чине 25 одсто глобалног бруто домаћег производа и 40 одсто светске популације.

Лидери су, такође, поздравили низ споразума који су постигнути на дводневном самиту, укључујући напредак ка оснивању фонда који ће борити против потенцијалне кризе ликвидности, у износу од 100 милијарди евра.

Коментариши чланак

Коментара