Регион

Запослени у Би-Би-Сију данас штрајкују

013317

Запослени у британској медијској кући Би-Би-Си ступиће у подне у 12-часовни штрајк због најављених отпуштања и услова рада у британском јавном сервису.

Запослени у Би-Би-Сију, у оквиру Националног синдиката новинара, посљедњи пут су штрајковали 18. фебруара, када је због обуставе рада од 24 сата био погођен велики број програма ове медијске куће.

Штрајк ће утицати на програм британског јавног сервиса, укључујући и емитовање вијести, а синдикати наводе да је ријеч о неопходној мјери како би менаџмент „озбиљно схватио тежину проблема“.

Менаџмент Би-Би-Сија саопштио је да је разочаран одлуком о штрајку и упутио гледаоцима извињење.

Управа ББС-ја раније је најавила да ће у наредних пет година у склопу мјера штедње укинути 2.000 радних мјеста.

Синдикати су затражили да се уведе шестомјесечни мораторијум на даље затварање радних мјеста, али је руководство одговорило да ће се на тај начин уштедјети пријеко потребан новац.

Портпарол британске медијске куће рекао је да је корпорација у протеклих неколико недјеља имала „конструктивне састанке“ са синдикатима, али да није промијенила став у вези са обавезом да одреди технолошки вишак запослених.

Синдикати наводе да су поднијели досије о „шокантном нивоу“ мобинга коме су изложени запослени у Би-Би-Сију, а о чему постоји забиљешка у оквиру унутрашње истраге, назване „Поштовање на радном мјесту“.

Коментариши чланак

Коментара